• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • АМКУ не приймав рішення про наявність чи відсутність на ринках нафти і нафтопродуктів монополії

    Опубликовано: 2005-07-22 09:44:00

    Антимонопольний комітет України поки що не приймав рішення про наявність чи відсутність на ринках нафти і нафтопродуктів монополії. Сьогодні це питання досліджується Комітетом.

    На цей час Комітетом зроблено попередні висновки щодо існування такого монополізму, які у встановленому законом порядку надіслані учасникам ринку. На ці висновки Комітет отримав відповіді нафтових компаній. Вони стверджують, що, незважаючи на дійсно великі частки на ринку, між ними існує жорстка конкуренція. А, відповідно до ст. 12 Закону України „Про захист економічної конкуренції”, за таких умов монополія на ринку відсутня.

    Сьогодні ці матеріали ретельно аналізуються фахівцями Комітету. У другій половині серпня ц. р. АМКУ проведе відкриті слухання з цього питання.  На них усі зацікавлені сторони матимуть можливість викласти свої аргументи „за” та „проти” − з тим, щоб восени АМКУ прийняв у цьому питанні остаточне рішення.

    Що ж стосується рішень Комітету, які були прийняті на засіданні 19 липня, то вони полягають у наступному:

    1.     1.      ВАТ «Укрнафта» надано дозвіл на придбання 32 автозаправок у різних областях України, що, безумовно, буде сприяти створенню національної вертикально інтегрованої нафтової компанії. У зв’язку з цим сьогодні Комітет опрацьовує заяви „Укрнафти” на придбання ще 197 АЗС.

    2.     2.      Комітет закрив провадження у справі про антиконкурентні узгоджені дії проти ТОВ «ТНК-ВР Україна», ТОВ «ЛИНОС», ДП «Литаско-Україна», ПІІ «Лукойл-Україна» та ВАТ «Лукойл− Одеський НПЗ» − у зв'язку з відсутністю прямих доказів.

    3.     3.      За порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді подання недостовірної інформації щодо своєї діяльності на компанію «ТНК-ВР Україна» накладено штраф − 50 тис. грн.

    4.     4.      На компанію “Торговий дім “ТНК-Україна” за подання інформації в неповному обсязі у встановлені Комітетом строки накладено штраф 300 тис. грн.

    Коментуючи ситуацію, голова Комітету Олексій Костусєв зазначив: „На сьогодні Антимонопольний комітет − єдиний орган влади, який виявив у діяльності нафтових компаній під час кризи порушення і застосував до них штрафні санкції. У той же час ми поки що не прийняли ніякого рішення, яке підтверджує чи заперечує монополію нафтових компаній. Це питання залишається відкритим. Рішення по ньому ми ухвалимо восени за результатами відкритих слухань, які заплановані на серпень.”

     

    Урядовий портал

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.