• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Микола Томенко: Місцева влада повинна зрозуміти масштаби загрози епідемії ВІЛ/СНІДу

    Опубликовано: 2005-07-21 15:48:00

    19 липня 2005 р. відбулось друге засідання Національної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу за головуванням віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних та соціальних питань Миколи Томенка. У роботі засідання взяли участь заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Рибчук, заступники голів обласних державних адміністрацій, а також представники міністерств, відомств та громадських організацій. 

     На засіданні було обговорено хід виконання визначених Урядом завдань, що спрямовані на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2011 року, а також виконання Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції. Зокрема, заслухали представників Чернігівської області. Національна координаційна рада визнала незадовільною роботу Чернігівської облдержадміністрації щодо виконання заходів Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 рр. 

    Також члени Національної координаційної ради висловили зауваження щодо незадовільного стану формування координаційних рад в областях, які мають складатися на 50% з представників органів місцевої влади та на 50% з представників громадських організацій, що займаються проблемами ВІЛ-інфекції/СНІДу. На сьогодні вимога присутності у радах громадськості виконується лише у кількох областях. Тому на засіданні було вирішено доручити Голові Ради міністрів Автономної республіки Крим, головам Вінницької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Харківської, Черкаської, Київської обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій у тижневий термін завершити формування місцевих координаційних рад з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу. Віце-прем’єр-міністр зазначив, що “існує диспропорція між розумінням проблеми центральною владою та нерозумінням її на регіональному рівні.” 

    На засіданні було вирішено доручити Міністерству економіки та Міністерству фінансів запровадити систему щорічного визначення мінімального порогового відсотка відрахувань з місцевих бюджетів на програми профілактики ВІЛ й наркоманії та передбачити відкриття спеціальних рахунків для фінансування програм профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та наркоманії з місцевих бюджетів.

    Під час наради було повідомлено, що Глобальний Фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією задовольнив прохання України про проводження фінансування програми, спрямованої на подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. Фонд надав Україні підтримку в розмірі 67 мільйонів доларів.  

    Також було вирішено проводити більш активну інформаційну та просвітницьку роботу у навчальних та інших закладах, оскільки у суспільстві існує нерозуміння загрози цієї хвороби та відсутнє бачення проблеми в цілому.

    Урядовий Портал

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.