• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Луганщина займає 5 місце в Україні за рівнем середньомісячної зарплати

    Опубликовано: 2005-07-20 10:21:00

    Луганщина займає 5 місце в Україні за рівнем середньомісячної зарплати, яка становить 717 грн. Випереджають регіон лише Київ, Донецька, Дніпропетровська та Запорізька області. Про це повідомила журналістам на брифінгу заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Валентина Козубова. Найвищу зарплату в області отримують авіаперевізники – більше 1 тис. 600 грн., металурги – 1тис. 65 грн., деревообробники. Найменша оплата праці зафіксована у сільському господарстві. В готельному бізнесі, лісогосподарстві, а також в охороні здоров’я та наданні соціальних послуг середня зарплата перевищує 450 грн.

     Розповідаючи про соціальні гарантії для трудящих, Валентина Козубова зазначила, що протягом 2005 року було підвищено рівень мінімальної зарплати з 262 грн у січні до 310 грн. – з 1 липня, а у серпні планується довести її рівень до 332 грн. Це впливатиме на оплату праці за тарифною сіткою. За словами заступника начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, однією з обов’язкових соціальних гарантій для усіх трудящих є індексація заробітної плати в залежності від динаміки зростання інфляції у державі, а також індексація тих сум, які є затриманою чи несплаченою своєчасно заробітною платою. На Луганщині на деяких підприємствах є заборгованості ще з 1998 року, на які обов’язково повинні бути нараховані компенсаційні відсотки.

    За словами Валентини Козубової, органи соціального захисту разом з іншими відповідними організаціями постійно перевіряють підприємства щодо виконання зазначених чинним законодавством соціальних гарантій трудящим цих підприємств. Із перевірених 758 підприємств різних форм власності майже у всіх знайдено певні порушення, а в 51-му – порушення щодо встановлення нових рівнів мінімальної зарплати. Проблемною до цього часу залишається також введення мінімальної тарифної ставки на вугільних підприємствах. За словами Валентини Козубової, щоб шахтарі змогли перейти до рівня мінімальної зарплати у 310 грн., необхідно збільшити місячний фонд оплати труда у вугільній галузі області до 220 млн. грн.

     “Або держава збільшить дотування галузі, або серйозно візьметься за її реанімування”, - вважає перший заступник голови Федерації профспілок Луганської області Михайло Гайдуков. Сьогодні ж, за його словами, навіть самі успішні гірничі підприємства не в змозі перейти на новий мінімум з оплати праці. Як вважає Михайло Гайдуков, необхідно, щоб найвисока зарплата була у провідних галузях економіки області – вугільній галузі та машинобудуванні. Поки що ж за 5 місяців поточного року на Луганщині заборгованість із заробітної плати виросла більш ніж на 30 млн. грн., в основному за рахунок вугільників.

    Инф.  Урядовий портал

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.