• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Програма порятунку села вже готова

    Опубликовано: 2005-06-13 17:38:04
    Про проблему відродження села думають завжди, тільки з різним ступенем активності і фінансування.

    Уже 6 тижнів Національною сільськогосподарською палатою України (НСПУ) розробляється загальнодержавна комплексна програма підтримки та розвитку українського села „Добробут через аграрний розвиток України”. За словами голови Ради експертів по розробці Програми, президента НСПУ Михайла Гладія програма майже завершена і зараз очікується її затвердження на вищому владному рівні.

    Все це відбувається з подання та під патронатом прем'єр-міністра України Ю. В. Тимошенко. Як відомо, 16 квітня цього року Тимошенко дала доручення створити робочу групу у складі Ради Урядового Контролю, Ради Експертів та 12 комісій за напрямками.

    Сама програма розрахована до 2010 року. На словах мета програми надзвичайно проста: перетворити Україну на провідну світову агропромислову державу. Основним своїм завданням реалізація програми передбачає створення високопродуктивної, конкурентної, бездотаційної агропромислової сфери. Конкретні завдання програми до 2010 року: потроїти ВВП та додану вартість у АПК – з 5 млрд. грн. до 14 млрд. грн.; збільшити частку України на світовому продовольчому та с/г ринку до 6%; збільшити розмір щорічних обсягів інвестицій в АПК у сім разів – до 8,5 млрд. грн.; підвищити доходи населення на селі у 5 разів, забезпечити зайнятість на рівні не менше 90%; сформувати екологічний бренд України.

    За словами голови Ради експертів по розробці Програми, президента НСПУ Михайла Гладія, програма має свої особливості: активну участь беруть громадські організації, науковці, політики, багато проводиться консультацій із виробниками сільськогосподарської продукції, фермерами. Команда експертів складає 270 чоловік. Робота ведеться на громадських засадах.

    Дмитро Березовський, керівник Робочої групи по розробці Програми відзначив, що попередні програми складались за пріоритетами, де основним критерієм визнавалось збільшення виробництва, що і вважалось основним фактором становлення продовольчої безпеки в державі. На його переконання це є хибна стратегія розвитку АПК і продовольчої безпеки.

    Запропонована програма базується на аналізі та програмі дій щодо поліпшення життя та розвитку людини села і землі, як основного активу та ресурсу с/г виробництва. За переконанням того ж Березовського стратегічна мета Програми полягає у тому, щоб у свідомості людей сільська місцевість більше не асоціювалась з територією трудової експлуатації та соціальних негараздів, щоб її розглядали як сприятливе бізнес-середовище.

    Програма дій розроблена у відповідності з вимогами та обмеженнями СОТ та ЄС.

    Крім того, при розробці концепції програми, крім вже банального досвіду Європейських та Північноамериканських країн, було враховано позитив у цій царині таких країн як ПАР, Ізраїль, Аргентина та Австралії. Звичайно, не було сліпого копіювання, проте врахували найбільш принципові моменти. Сама програма базується на певних вузькоспеціалізованих проектах.

    Розробка та впровадження програми передбачає чотири етапи: два підготовчі і два реалізаційні. В ході першого підготовчого етапу (до 1 червня 2005 р.) було розроблено алгоритм заходів з реалізації комплексної програми аграрного і сільського розвитку. Етап реалізації (з червня 2005 по жовтень 2006) передбачає реалізацію заходів, що розроблені під час першого етапу. Із серпня 2006 року по грудень 2006 року планується виконати підготовчі роботи для другого реалізаційного етапу. А вже в період із січня 2007 року по грудень 2009 будуть реалізовуватись останні напрацювання. За попередніми розрахунками, на підготовчому етапі програма потребує фінансування в розмірі до 200 тис. грн. На першому етапі реалізації планується залучити близько 100 млн. грн., переважно за рахунок кредитів та інвестицій. На другому етапі реалізації – 10 млн. грн.

    Очікуваний економічний ефект від реалізації програмних заходів очікується таким:
    - в сфері земельних відносин і охорони земель – 2,5 млрд. грн.;
    - в сфері освіти та управління людськими ресурсами – 1,5 млрд. грн.;
    - в сфері науки 13,700 млрд. грн.;
    - в сфері галузевого та регіонального розвитку АПК – 11,2 млрд. грн.;
    - в сфері інвестицій – до 100 млрд. грн.
    ElcomartNews e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.