• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Росія може збільшити обсяги лісозаготівель без шкоди для екології

    Опубликовано: 2005-06-06 14:15:02
    Зміни в лісовому законодавстві, що відбулись після введення Федерального закону № 199, примушують переглянути і механізм визначення щорічного користування деревиною. У Рослісгоспі створено експертну комісію, основним завданням якої стане підготовка рекомендацій для затвердження розрахункових лісосік.

    У 2004 році розрахункова лісосіка загалом по Росії складала 518,7 млн. кубометрів, зокрема по хвойних насадженнях - 294,9 млн. кубометрів. Порівняно з попередніми показниками розрахункова лісосіка збільшилася на 2,8 млн. кубометрів. Велика частина лісозаготівель - 67% - зосереджена в Європейській Росії і на Уралі, хоча запаси деревини в лісах цих регіонів складають тільки 27% від загальноросійських.

    Все це, безумовно, свідчить про те, що Росія володіє стабільно високим ресурсним потенціалом, що дозволяє за наявності попиту на деревину нарощувати обсяги лісозаготівель без збитку для екології.

    Сергій Артамонов, начальник відділу розрахункових лісосік Рослісгоспу: - Сьогодні розрахункова лісосіка встановлюється з урахуванням транспортної доступності і господарської цінності експлуатаційного фонду. При цьому її розмір повинен забезпечувати безперервне і невичерпне лісокористування, а також своєчасне і раціональне використання запасів стиглої деревини, поліпшення вікової структури лісів, збереження і посилення їх водозахисних, захисних та інших корисних властивостей. Створення експертної комісії дозволить об'єктивніше оцінювати обґрунтованість вибору розрахункових лісосік, що подаються в Рослісгосп на затвердження.

    Розрахункова лісосіка встановлюється як при лісовпорядженні, так і в інших випадках, не пов'язаних з його проведенням. Зокрема при змінах в лісовому фонді, зумовлених дією несприятливих природних і антропогенних чинників та інших змінах. Розрахункова лісосіка обчислюється по кожному лісгоспу за наявності на його території лісів, де можлива експлуатація.

    Минулого року затверджені розрахункові лісосіки по 152 лісгоспах і 5 лісгоспах-технікумах в 32 суб'єктах Російської Федерації. Учасники експертної комісії погодилися, що дані розрахункові лісосіки відображають існуючий розподіл покритої лісом площі по вікових групах і забезпечують безперервне і невичерпне лісокористування.

    Водночас частина розрахунків була повернена на доопрацювання. Експертна комісія також відзначила необхідність додатково розглядати обґрунтованість проектованих обсягів рубок проміжного користування і інших рубок з метою повнішого аналізу лісокористування.

    Важливо відзначити, що всі розміри розрахункових лісосік також узгоджуються з управліннями Росприроднагляду по регіонах. Крім того, цього року розрахункові лісосіки додатково встановлюватимуться і по так званих сільських лісах, що перейшли з нового року під управління суб'єктів Федерації. А значить, суперечка при їх обговоренні буде гарячою.

    Источник derevo.info e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.