• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • FATF припинила процедуру активного моніторингу України

    Опубликовано: 2006-02-03 17:35:00

    Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів (FATF) припинила процедуру активного моніторингу України, - про це йдеться у листі Голови Контрольної групи з питань Америки, Європи та Африки/близького Сходу Томмасо Солаццо.

    Зокрема, у листі відзначається:

    «FATF вітає зусилля Вашого Уряду щодо продовження подальшого вдосконалення системи боротьби з відмиванням коштів. Також FATF вітає набуття чинності нового законодавства, що реформує Закон України про боротьбу з відмиванням коштів та вдосконалює можливості України щодо участі регуляторних органів у міжнародному співробітництві. Таким чином, FATF погодилась з результатами аналізу Контрольної групи з питань Америки, Європи та Африки/Близького Сходу, що Україна наразі успішно вирішила всі питання, що були визначені у лютому 2004 року після виключення України з чорного списку. Із задоволенням інформую Вас, що в результаті цих тривалих зусиль, Пленарне засідання також погодилось з рекомендацією Контрольної групи, наразі припинити формальний моніторинг України з боку FATF.

    Від імені членів Контрольної групи, я хотів би високо оцінити зусилля Вашого Уряду задля досягнення цієї значної мети. FATF підтримує Україну щодо продовження активної участі в Комітеті Moneyval та в його механізмах оцінки», - повідомляється у листі.

    Водночас, Томмасо Солаццо у своєму листі наголосив на продовженні співпраці із Урядом України та, зокрема, з Держфінмоніторингом України. Голова Контрольної групи з питань Америки, Європи та Африки/Близького Сходу в листі висловив сподівання, що співпраця надалі буде зовсім в іншому контексті, адже віднині Україна є рівноправним членом світової спільноти, надійним та активним партнером глобальної мережі протидії відмиванню коштів, який бере найактивнішу участь у боротьбі з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, а також тісно співпрацює з країнами – членами FATF у боротьбі з такими злочинами як тероризм, торгівля людьми, організована злочинність та корупція, що в свою чергу відкриває для України нову роль та місце в міжнародній спільноті.

    Як відомо, після виключення в лютому 2004 року України зі списку FATF країн та територій, що не співпрацюють в сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму ("чорного списку"), з метою відстеження стану виконання Україною взятих на себе зобов’язань щодо подальшого розвитку та вдосконалення національної системи протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, FATF запровадила процедуру активного моніторингу до української держави.

    Впродовж останніх двох років Держфінмоніторингом України, разом з іншими органами державної влади, постійно проводилась активна робота з впровадження в Україні міжнародних стандартів та норм в сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Зокрема, протягом цього часу прийнято ряд нормативно-правових актів в зазначеній сфері, взято участь в роботі таких міжнародних організацій, як Спеціальний комітет експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів (MONEYVAL), Егмонтська група підрозділів фінансової розвідки, Євразійська група з протидії легалізації злочинних доходів та фінансуванню тероризму (ЄАГ) тощо.

    Держфінмоніторингом України була налагоджена тісна співпраця з Контрольною групою FATF, регулярно проводились необхідні консультації, надавались відповідні роз’яснення щодо вдосконалення національного законодавства тощо.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.