• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На розширеному засіданні Колегії НКАУ підведенню підсумкі роботи підприємств, організацій та установ космічної галузі в 2005 році та обговоренню планів на 2006 рік

    Опубликовано: 2006-02-08 14:52:00

    2 лютого в Києві в Домі культури ВО "Київприлад" відбулось розширене засідання Колегії НКАУ, присвячене підведенню підсумків роботи підприємств, організацій та установ космічної галузі в 2005 році та обговоренню планів на 2006 рік.

    Відкриваючи засідання колегії, Генеральний директор НКАУ Юрій Алексєєв в своїй доповіді відзначив, що протягом 2005 року діяльність Національного космічного агентства України в основному було спрямовано на реалізацію завдань З(Н)КПУ, програми діяльності НКАУ, інших програм, які націлені на підвищення ефективності роботи підприємств і галузі в цілому, реформування її структури, реалізацію міжнародних космічних проектів, створення умов для подальшого розвитку науково-виробничого і технологічного потенціалів галузі та його ефективного використання в інтересах економіки, науки, оборони і безпеки держави.

    В 2005 році загальні обсяги виробництва космічної галузі зросли на 14,4 % по відношенню до 2004 року. Реалізовано товарної продукції майже на 1,4 млрд. грн., що складає темпи росту до минулого року 117,9 %.

    Найбільших темпів росту обсягів реалізації досягли КП ЦКБ „Арсенал”, Павлоградський хімічний завод, завод „Арсенал”, ВО „Київприлад”, Укркосмос, ВАТ „Київський радіозавод”.

    В той же час знизилися темпи реалізації продукції на Нікопольському трубному заводі, ВАТ „ПіСіБі-радіозавод”, ДП НДТІП, НДПІ „Союз”, ДП „Харківський завод електроапаратури”.

    В загальному обсязі реалізації продукції 63 % складає продукція ракетно-космічного та спеціального призначення, в тому числі в третьому кварталі 2005 року замовнику було поставлено 3 ракети „Зеніт”.

    Питома вага цивільної продукції та товарів народного споживання в 2005 році склала 27,8 відсотка.

    Підприємства галузі виготовили 1236 тракторів, 25 тролейбусів, 63 комбайна, 39 вітроенергетичних установок, 4 шасі для літаків, майже 590 тис. лічильників води, газу, електроенергії тощо.

    За підсумками роботи в 2005 році підприємствами отримано 11,4 млн. грн. чистого прибутку, але загалом галузь в цілому завершила рік із збитками в сумі 66,5 млн. грн.

    Підприємствами галузі сплачено 280 млн. грн. податків та обов’язкових платежів, в тому числі 40,5 млн. грн. – до державного бюджету.

    Прострочена кредиторська заборгованість за останні 2 роки знизилась в 3,5 рази, а дебіторська – вдвічі.

    Середня заробітна плата в галузі в 2005 році складала 747 грн., причому на ДП „Укркосмос” вона становила 2192 грн., Павлоградському хімзаводі – 1101 грн., ДКБ „Південне” – 1066 грн., ЦКБ „Арсенал” – 1020 грн.

    На двох підприємствах галузі: ДП „ХЗЕА” та ВАТ „Система”- розмір середньої зарплати не досяг прожиткового мінімуму і складав, відповідно, 434 і 448 грн.

    На початок 2006 року борг з виплати зарплати має ВАТ „Завод „Сокіл” (1 млн. 216 тис. грн.), яке знаходиться в режимі санації.

    В 2005 році продовжувалась реалізація З(Н)КПУ. НКАУ виступало державним замовником 8 цільових науково-технічних програм та приймало участь в низці міжнародних космічних проектів.

    В 2005 році проведено 5 успішних пусків ракет-носіїв вітчизняного виробництва. В практичну фазу реалізації увійшов проект „Циклон-4”, хоча на сьогоднішній день його реалізація стримується невирішенням з боку Бразильської Сторони низки питань, пов’язаних із створенням спільного підприємства.

    В 2005 році продовжувалося співробітництво з Російською Федерацією, Європейським космічним агентством, Сполученими Штатами Америки, Китайською Народною Республікою тощо.

    На підприємствах та в установах галузі в 2005 році продовжувалася реалізація заходів з реформування та подальшого розвитку підприємств відповідно до затверджених програм реструктуризації.

    Забезпечені умови для виконання працівниками галузі своїх професійних обов’язків з боку кадрових служб, режимно-секретних органів, служб охорони праці та пожежної безпеки.

    Згідно з рішенням Колегії НКАУ прийнято вважати пріоритетними для реалізації в 2006 році наступні завдання:

    - розробку та прийняття нової Загальнодержавної космічної програми на 2007-2011 роки;

    - реалізацію проектів З(Н)КПУ на 2003-2007 роки;

    - поетапну реалізацію спільного з Бразилією міжнародного проекту „Циклон -4”;

    - забезпечення організації та координації робіт зі створення КА МС-2-8;

    - подальшу реалізацію Програми утилізації твердого ракетного палива та звичайних видів боєприпасів;

    - розширення участі України у міжнародному співробітництві з Російською Федерацією (проекти „ МКС”, „Кліпер”, „Дніпро”, „Наземний старт”), США (укладення Рамочної угоди про співробітництво при дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях), ЄС та ЄКА (визначення можливостей щодо включенняння проектів З(Н)КПУ до Першої космічної програми ЄС), КНР (підписання Програми співробітництва на 2006-2010 роки), Індією (підписання спільного плану співробітництва на 2006-2008 роки) та забезпечення в повному обсязі реалізації Цільового плану Україна-НАТО на 2006 рік;

    - реалізацію заходів щодо підвищення рентабельності роботи підприємств;

    - формування та підписання Галузевої Угоди на 2006-2007 роки між НКАУ та профспілкою працівників космічного і загального машинобудування України (після підписання Генеральної Угоди між Кабінетом Міністрів та профспілками України);

    - реалізацію заходів Програми реформування (реструктуризації) та розвитку космічної галузі на період до 2008 року та формування стратегії реформування низки підприємств та акціонерних товариств галузі на найближчу перспективу;

    - реалізацію заходів з енергозбереження на підприємствах та в установах галузі відповідно до затвердженої Програми енергозбереження галузі.

    Рекомендовано керівникам підприємств та установ забезпечити в 2006 році підвищення розміру середньої заробітньої платні на менш ніж на 25 %

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.