• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • З початку 2006 року працівники міліції викрили близько 6,4 тисяч злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків

    Опубликовано: 2006-02-09 15:26:00

    Від початку цього року оперативники Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків (БНОН) МВС України викрили близько 6 тис. 400 злочинів, пов\'язаних з незаконним обігом наркотиків. Протягом цього періоду вони вилучили з незаконного обігу майже тонну наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. До наркоманів-споживачів не потрапили близько 560 кг макової соломи; 290 кг марихуани і коноплі; амфетамінів, метамфетамінів та таблеток "екстазі" загальною кількістю 7 тис. доз. За цінами «чорного» ринку, вартість вилучених наркозасобів в цілому складає майже 4 млн. грн. Упродовж минулого року було вилучено наркотичних речовин на суму 45 млн. грн. та викрито 166 каналів надходження наркотиків до України з-за кордону. В цілому ж за минулий рік в Україні було порушено більше як 65 тис. кримінальних справ за фактами незаконного обігу наркотиків.

    Фахівці визначають роль України у світовій мережі наркобізнесу як транзитну країну на шляху до Європи, а також як територію збуту наркотиків. Як повідомив журналістам під час брифінгу начальник Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України Микола Андрєєв, найчастіше наркотичні речовини потрапляють до нашої держави з Польщі, Голландії та Росії.

    На початку лютого працівники Управління БНОН Головного Управління МВС України в м. Київ затримали групу наркоділків: двох 23-річних мешканців столиці та жителя м. Конотоп. У зловмисників вилучено 500 гр. амфетамінів, вартість вилученого за цінами «чорного» ринку становить понад 50 тис. грн.

    А наприкінці січня працівники Управління МВС України в Чернівецькій області затримали жителя Хотинського району, у якого вилучено 672 г марихуани. Під час обшуку за місцем проживання матері затриманого у схованці додатково виявлено та вилучено 106 кг марихуани. На «чорному» ринку вартість цього зілля становить понад 1 млн. 80 тис. грн.

    Організація ефективної протидії нелегальному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в Україні закономірно посідає чільне місце в процесі стабілізації криміногенної ситуації в державі. Соціально-економічні перетворення, що відбуваються в державі, і труднощі, які переживає суспільство, вимагають від правоохоронних органів створення надійної протидії незаконному обігу наркотиків. Аналізуючи результати роботи органів внутрішніх справ з протидії наркозлочинності минулого року, а також враховуючи реорганізацію спецпідрозділів БНОН та приведення їхньої структури до світових стандартів, керівництво МВС визначило страт%ґчні напрямки удосконалення оперативно-розшукової діяльності та довіри населення щодо протидії наркозлочинності. Найперше акцент ставиться саме на виявлення осіб, які скоюють тяжкі та особливо тяжкі наркозлочини.

    Упродовж січня 2006 року зусиллями оперативників БНОН припинено діяльність 4 організованих злочинних угруповань наркоділків, кримінальні справи за якими направлено до суду. За цей же період припинено діяльність 320 осередків виготовлення та вживання наркотиків, у 104 таких наркопритонах виготовляли наркотики. Ліквідовано 26 підпільних нарколабораторій, де застосовувалось спеціальне обладнання. Ліквідовано 23 міжрегіональні канали переміщення наркозасобів за допомогою проведення контрольованої поставки наркотиків. Правоохоронні органи ліквідували 18 міжнародних контрабандних каналів, провели 6 міжнародних контрольованих поставок наркотиків.

    Одним із стратегічних напрямків діяльності органів внутрішніх справ залишається викриття осіб, які використовують гроші, отримані від наркобізнесу, для продовження своєї злочинної діяльності, та – ліквідація економічного підґрунтя наркоділків. Так, протягом січня задокументовано 27 фактів використання наркокоштів. Також працівники органів внутрішніх справ продовжують виявляти осіб, які схиляють до вживання наркотиків інших. Від початку 2006 року задокументовано 113 фактів втягувань у наркоманію, з яких 21 – стосовно неповнолітніх.

    Упродовж останніх п’яти останніх суттєво збільшилася кількість кримінальних справ, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків. Однак, це не призвело до позитивних зрушень у сфері протидії наркобізнесу. Тому працівники міліції скорегували свої дії і нині головна увага надається виявленню і притягненню до відповідальності в першу чергу наркоділків, а не споживачів наркотиків, наголосив Микола Андрєєв. Втім оперативна обстановка залишається складною. Зокрема, в столиці все активніше до перевезення наркотиків залучається молодь. Нині гостро постала проблема впорядкування легальної мережі розповсюдження наркотичних речовин. Адже останнім час аптечні заклади почали з’являтися поблизу шкіл, дитячих садків. Та й власне функціонування аптек потребує ретельного вивчення. Саме з цією метою в ДБНОН МВС України створюється новий підрозділ, працівники якого й будуть відстежувати ситуацію з легальним розповсюдженням наркотичних речовин.

    Втім, як підкреслив Микола Андрєєв, на заваді підвищення ефективності боротьби з наркоманією стоїть недосконалість чинного законодавства. За його словами, правоохоронцям доцільно надати право з метою викриття наркоділків здійснювати не лише контрольовані оперативні закупівлі наркотиків, а й продаж. Таким чином зросте результативність виявлення зловмисників і водночас у них будуть вилучатися гроші, що позбавлятиме наркобізнес фінансового підґрунтя. До того ж вилучені гроші можна було б використовувати, наприклад, на пропаганду здорового образу життя, антинаркотичну рекламу. Правоохоронці чекають законодавчої підтримки у сфері протидії розповсюдженню медичного препарату „Трамадол”. Нині його вживання подібне до національної епідемії, а ефективно виявляти і притягувати до відповідальності розповсюджувачів не дозволяють недоліки законодавства.

    ДОВІДКОВО. Станом на 01.01.2006 на обліку в органах внутрішніх справ за немедичне вживання наркотичних засобів перебувало 152,4 тис. осіб, або майже 32 споживача наркотиків на кожні 10 тис. населення. 2004 року цей показник склав 26 споживачів на 10 тис. населення. Найбільша кількість наркоспоживачів на 10 тис. населення спостерігається у Одеській області — 59 наркоспоживачів. Луганській — 57, Дніпропетровській - 56, Миколаївській - 48 та Херсонській - 46.

    Найбільше наркоманів зареєстровано в Дніпропетровській області (19,4 тис. осіб), в Донецькій (18,3 тис. осіб), Луганській (13,9 тис. осіб), Запорізькій (7,6 тис. осіб), Одеській (14,2 тис. осіб), а також в АР Крим та в Києві – відповідно 8,9 та 9,4 тис. осіб. Характерно, що на зазначені регіони припадає більше, ніж половина підоблікових осіб цієї категорії.

    За соціальним станом серед наркоманів переважають безробітні - 74,5 %. Частка робітників складає 9,3%, службовців - 0,6 %, учнівської та студентської молоді — 2,8 %. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості наркоспоживачів з числа сільських жителів. Якщо торік їхня частка від загальної кількості наркоспоживачів складала 17,6 % (21,9 тис. осіб), то на сьогодні - 23,2 % (35,9 тис.). Із загальної кількості осіб, які перебувають на обліку 3% становлять неповнолітні (4,6 тис.) та 17,7 % жінки (26,9 тис.).

    2005 року наркомани та особи, що знаходились у стані наркотичного сп\'яніння скоїли 15,2 тис. злочинів корисливо-насильницької спрямованості, серед яких 36 вбивств та замахів на вбивство, 20 тяжких тілесних ушкоджень, 138 розбійних нападів, 402 грабежі, 2 599 крадіжок.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.