• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон "Про державне регулювання в енергетиці України"

    Опубликовано: 2006-03-02 12:10:00

    Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки доопрацював проект закону "Про державне регулювання в енергетиці України", внесений народними депутатами А.Клюєвим, В.Бронніковим

    За словами А.Клюєва, розроблення проекту обумовлено необхідністю законодавчого визначення засад державного регулювання в енергетиці України та закріплення статусу Національної комісії регулювання енергетики України як незалежного державного органу виконавчої влади.

    Одним з завдань проекту є створення передумов сталості державного впливу через рішення НКРЕ, що дозволить уникнути різких коливань у умовах господарювання суб´єктів, діяльність яких регулюється, зробить таку діяльність прогнозованою на більш тривалий термін, а це, підкреслив А.Клюєв, є важливим для енергетики як базової галузі економіки України.

    До основних положень законопроекту слід віднести правові норми щодо державного регулювання в енергетиці, розподілу повноважень у цій сфері та статей, які визначають особливості статусу, завдання, функції НКРЕ, а також статус її членів.

    Відповідно до проекту, державне регулювання в енергетиці здійснюється з метою формування конкурентного середовища на енергетичних ринках для підвищення ефективності їх функціонування, забезпечення державного впливу на діяльність підприємств суб´єктів природної монополії. А також захисту прав споживачів товарів і послуг, що надаються суб´єктами природних монополій та суб´єктів суміжних ринків в енергетиці, створення економічних стимулів для впровадження і використання енергозберігаючих технологій.

    При цьому, підкреслив А.Клюєв, важливим є формування макроекономічних показників, які створюють відповідну мотивацію діяльності суб´єктів енергетичних ринків (податкова система, курс національної валюти, ставка рефінансування, митна політика тощо). Також формування й забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо ефективного функціонування, розвитку і лібералізації енергетичних ринків.

    В законопроекті виписано положення щодо ліцензування діяльності суб´єктів енергетичних ринків і контролю за дотриманням ліцензійних умов тощо.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.