• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ВРУ прийме за основу Закон України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованною злочинністю"

    Опубликовано: 2006-03-03 15:25:00

    Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому проект закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованною злочинністю", поданий народним депутатом В.Стретовичем

    Законопроктом пропонується з пункту 4 статті 18 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" виключити підпункти "в" та "г", а з підпункту "д" виключити слова "слідчого або".

    Необхідність внесення таких змін автор аргументував тим, що це дасть змогу скоротити час оформлення ліцензій на здійснення операцій з іноземною валютою та скасувати норми, згідно з якими Національний банк України зобов\'язаний виконувати дії, що суперечать чинному законодавству.

    За порядком, встановленим згідно з підпунктом "в" пункту 4 статті 18 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" при одержанні клопотання про видачу ліцензій на здійснення операцій в іноземній валюті Національний банк України зобов\'язаний повідомляти про це спеціальним органам по боротьбі з організованою злочинністю і враховувати під час видачі ліцензії висновки зазначених органів.

    Такий порядок є однією з причин затримки видачі ліцензій заявникам. Згідно з підпунктом "б" пункту 1 статті 18 Закону Національний банк України зобов\'язаний передавати спеціальним органам по боротьбі з організованою злочинністю одержувану при здійсненні контрольних функцій і аналізі інформацію, що надходить, відомості, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність.

    Згідно із Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" Національний банк України як суб\'єкт державного фінансового моніторингу зобов\'язаний подавати спеціальному уповноваженому органу виконавчої влади з питань фінансового моніторингу інформацію про фінансові операції, які можуть бути пов\'язані з легалізацією (відмиванням) доходів або фінансуванням тероризму. Ця інформація в свою чергу надається спеціальним уповноваженим органом виконавчої влади з питань фінансового моніторингу до правоохоронних органів.

    На думку автора, положення цього пункту суперечить законам України "Про міліцію" та "Про Службу безпеки України", оскільки відповідно до цих законів зазначені органи не зобов\'язано надавати відповідні висновки під час видачі ліцензій на здійснення операцій в іноземній валюті. Також Закон не містить заборони Національному банку України видавати ліцензію за відсутності висновків правоохоронних органів.

    Не відповідає законодавству України положення підпункту "г" пункту 4 статті 18 Закону, згідно з якою Національний банк України зобов\'язано "попередньо інформувати спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю про великомасштабні операції фізичних осіб (у розмірі понад сто мінімальних заробітних плат) чи юридичних осіб (у розмірі понад п\'ять тисяч мінімальних заробітних плат), здійснені одноразово або протягом 30 діб".

    Суперечить законодавству України і положення підпункту "д" пункту 4 статті 18 Закону, згідно з якою Національний банк України зобов\'язаний за рішенням слідчого припиняти фінансування та операції з рахунків клієнтів.

    Відповідно до статті 59 Закону України "Про банки і банківську діяльність" зупинення власних видаткових операцій банку, а також зупинення видаткових операцій за рахунками юридичних або фізичних осіб здійснюється відповідно до законів України на підставі рішення суду. Операції за рахунками відновлюються за рішенням суду.

    Згідно із статтею 1074 Цивільного кодексу України обмеження прав клієнта щодо розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім обмеження права розпорядження рахунком за рішенням суду, у випадках, встановлених законом.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.