• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон "Про енергозбереження"

    Опубликовано: 2006-03-29 12:35:00

    Новим напрямком у діяльності Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки впродовж четвертого скликання стало законодавче забезпечення теплопостачання та впровадження когенераційних технологій в Україні

    Голова Комітету Андрій Клюєв зазначив, що починаючи з жовтня 2005 р. систематично розглядались питання щодо газозабезпечення економіки України на 2006 р. та наступні роки, доповнено та вдосконалено законодавчі акти по всіх галузях паливно-енергетичного комплексу:

    Зокрема, прийнято Закон "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", яким впроваджено спеціальний механізм погашення заборгованості, яка виникла внаслідок неповних розрахунків за енергоносії у минулі роки. Таким чином, підкреслив А.Клюєв, значно поліпшено фінансове становище підприємств паливно-енергетичного комплексу, створено умови запобігання невиправданого їх банкрутства, звернень стосовно стягнення та примусового відчуження майна, а також підвищення рівня інвестиційної привабливості;

    Постановою Верховної Ради України "Про заходи щодо запобігання енергетичній кризі в Україні" запропоновано комплекс термінових та довгострокових заходів з уникнення кризових явищ у паливно-енергетичному комплексі; Законом "Про теплопостачання" впорядковані відносини на ринку теплової енергії, з урахуванням змін, що відбулися за останні 1012 років. Це має покласти край нерегульованим процесам створення децентралізованих джерел теплопостачання в зоні систем централізованого теплопостачання, що призводить до суспільно невиправданих витрат, ускладнює екологічну ситуацію та взаємовідносини із споживачами.

    Значно вдосконалено спеціальне галузеве законодавство у вугільній, нафтогазовій галузі. Зокрема, прийнято Закон "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат", який визначив поняття, розміри та порядок сплати рентних платежів за видобуті нафту, природний газ і газовий конденсат в Україні, контроль за правильністю їх обчислення і сплати та відповідальність платників таких платежів. Він спрямований на стимулювання власного видобутку за рахунок економічно доцільних цінових і податкових механізмів. Закон "Про внесення змін до Закону України "Про нафту і газ" спрямований на удосконалення діючого механізму регулювання відносин у нафтогазовій галузі, підвищення ефективності та стабілізації роботи газовидобувних підприємств на шельфі Чорного та Азовського морів шляхом удосконалення механізму проведення конкурсного відбору претендентів на отримання спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами, покращення прозорості умов конкурсів;

    За звітний період Комітетом було проведено 101 засідання (в тому числі 5 виїзних) на яких розглянуто 412 питань (у тому числі 28 по контролю за виконанням законів і постанов). За поданням Комітету Верховною Радою України прийнято в цілому 24 закони України та 16 постанов Верховної Ради України.

    А.Клюєв наголосив, що значна увага приділялась питанням стратегії розвитку паливно-енергетичного комплексу. Протягом скликання завершено громадське обговорення положень проекту Енергетичної стратегії України до 2030 року, у тому числі під час круглих столів, влаштованих Комітетом. Проведені парламентські слухання "Перспективи розвитку паливно-енергетичного комплексу України".

    Внесено низку змін та доповнень до базового Закону "Про електроенергетику", зокрема, щодо зменшення фінансового тиску на споживачів - змінено з п´ятикратної на двократну норму економічних санкцій до споживачів за перевищення договірних величин електроспоживання та до енергопостачальників за недовідпуск електричної енергії; про впровадження механізму екологічної броні електропостачання споживача мінімального рівня споживання електричної енергії споживачем (крім населення), який забезпечує передумови для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру тощо.

    Комітет приділив значну увагу розвитку законодавства у сфері енергозбереження. Так, Закон "Про внесення змін до Закону України "Про енергозбереження" спрямований на впорядкування термінології існуючої законодавчої бази України у сфері енергозбереження, а Закон "Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу" створює правові засади для підвищення ефективності використання палива в процесах виробництва енергії або інших технологічних процесах (підвищення коефіцієнту використання палива до 60-80%), розвитку та застосування технологій комбінованого виробництва електричної й теплової енергії, підвищення надійності та безпеки енергопостачання на регіональному рівні, залучення інвестицій на створення когенераційних установок. Закон "Про альтернативні джерела енергії" визначив правові, економічні, екологічні та організаційні засади використання альтернативних джерел енергії та сприяння розширенню їх використання у паливно-енергетичному комплексі.

    На думку А.Клюєва, систематизація та комплексний підхід до створення та вдосконалення законодавчого поля регулювання відносин у паливно-енергетичному комплексі дозволили зберегти темпи стабілізації роботи підприємств та установ ПЕК. Водночас, він вважає, що необхідно посилити роботу з гармонізації енергетичного законодавства для усунення протиріч та розбіжностей між законодавчими актами однакової юридичної сили, подальшого наближення енергетичного законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.