• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прес-реліз ДЗГ МВС «Про стан боротьби з економічною злочинністю у 2006 році»

    Опубликовано: 2006-04-25 10:06:00

    Київ, 22 квітня 2006 року. Упродовж січня – березня цього року оперативними підрозділами МВС України виявлено майже 15 тисяч злочинів у сфері економіки. Як показує аналіз, найбільш криміналізованими залишаються бюджетна сфера, агропромисловий та паливно-енергетичний комплекси, фінансово-кредитна система та сфера приватизації і орендних відносин. У структурі економічної злочинності переважають злочини, скоєні у сфері службової діяльності та проти власності.

    Так, Генеральною прокуратурою України за матеріалами Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Фонду Державного майна України. Діючи в інтересах одного з промислово-фінансових консорціумів, вони при проведенні в 2003 році конкурсу з продажу державного пакету акцій ВАТ надали незаконні переваги у придбанні частки держави в статутному фонді товариства, а також ще одного промислово-фінансового консорціуму - у придбанні в 2004 році державного пакету акцій іншого ВАТ. Сума збитків попередньо складає біля 24 мільярдів гривень.

    У м. Києві викрито службових осіб Міністерства з надзвичайних ситуацій України, які впродовж 2003-2005 років, зловживаючи службовим становищем, придбали за завищеними цінами товарно-матеріальних цінностей (92 пожежні автоцистерни) вартістю 25,1 млн. грн., допустивши при цьому розтрату бюджетних коштів у сумі 67 млн. грн.

    На Дніпропетровщині порушено кримінальну справу відносно посадових осіб одного з ВАТ, які впродовж 2000-2002 років у порушення Порядку використання коштів державного бюджету, які призначалися для фінансування державного лізингового фонду з технічного переоснащення агропромислового комплексу України, придбали 46 готових комбайнів німецької фірми «Клаас» на суму 38,9 млн. грн. Однак за вказану суму посадові особи ВАТ повинні були придбати інші комбайні марки, зібрані на тому ж заводі із комплектуючих імпортного виробництва. Таким чином посадові особи ВАТ використали не за цільовим призначенням бюджетні кошти на суму майже 40 млн. грн.

    На Кіровоградщині викрито колишніх посадових осіб Кіровоградської облдержадміністрації, які, без проведення встановленої законодавством процедури, перерахували впродовж 2003-2004 років на розрахунковий рахунок одного з ЗАТ бюджетні кошти у сумі майже 11 млн. грн. для створення робочих місць 260 працівникам ліквідованої шахти. Проте на новоствореному об\'єкті було працевлаштовано лише 50 осіб. Таким чином безпідставно перераховано та використано 6,6 млн. грн.

    З початку року загальна сума отриманих посадовцями хабарів перевищила 3,5 млн. грн. Серед викритих злочинів про хабарництво 51 - із сумою хабара понад 10 тис. грн., 15 - понад 30 тис. грн.

    У м. Києві викрито керівників дочірнього підприємства, які вимагали та отримали від працівника зазначеного підприємства в якості хабара земельну ділянку з житловим будинком загальною площею 0,2 га вартістю 150 тис. дол. США.

    На Дніпропетровщині одного із керівників державного підприємства було затримано "на гарячому" під час одержання хабара в сумі 446 тис. грн. від керівника служби безпеки одного із торгових домів (м. Кіровоград) за перерахування на рахунок згаданого ТД бюджетних коштів в сумі майже 2,5 млн. грн., передбачених для виконання будівельних робіт з укладання трубопроводу для відкачки шахтних вод.

    На Донеччині затримано "на гарячому" одного із керівників Державного департаменту з виконання покарань, який у своєму робочому кабінеті отримав хабара в сумі майже 9 тисяч доларів США від службових осіб ТОВ за виділення бюджетних коштів на закупівлю продуктів харчування для спецконтингенту. Частину отриманих коштів - 3 тис. доларів США він передав у якості хабара начальнику управління Державного департаменту по виконанню покарань у Донецькій області. Додатково задокументовано понад 25 фактів одержання хабарів на загальну суму більш ніж 50 тис. доларів США.

    На Миколаївщині викрито посадову особу міськвиконкому у вимаганні та отриманні хабарів від підприємців за надання дозволів на здійснення торговельної діяльності. Задокументовано 25 фактів отримання хабарів на загальну суму понад 17 тис. грн.

    На Донеччині під час отримання хабара у сумі 26 тис. грн. від виконуючого обов\'язки директора ТОВ за прийняття незаконного рішення про виділення земельної ділянки для організації розробки піщаного кар\'єру затримано голову однієї з райдержадміністрацій.
    З початку року на 21% зросла кількість порушених кримінальних справ зі збитками більше 1 млн. грн. Викрито 1 208 злочинів із збитками понад 100 тис. грн. Найбільше таких злочинів задокументовано у бюджетній сфері, паливно-енергетичному комплексі, кредитно-фінансових установах та сфері приватизації. Сума збитків по виявлених злочинах економічної спрямованості складає 2 млрд. 407 млн. грн. У паливно-енергетичному комплексі викрито 1 291 злочин зі збитками на суму понад 120 млн. грн.
    На Чернігівщині порушено кримінальну справу за фактом безліцензійного видобутку нафти з квітня 2004 по грудень 2005 року посадовими особами одного з нафтогазовидобувних управлінь з трьох свердловин у кількості 41,4 тис. тонн сирої нафти на загальну суму понад 50 млн. грн.

    У Запорізькій області порушено кримінальну справу відносно посадових осіб ВАТ, які у встановлений цивільним законодавством трирічний термін позовної давності не вжили необхідних заходів з надання позову до Господарського суду про стягнення з ЗАТ виниклої заборгованості. Внаслідок чого підприємство втратило реальну можливість повернути 30,4 млн. грн.

    На Луганщині викрито посадових осіб ТОВ, які, уклавши договір з державним підприємством про уступку вимоги щодо виконання зобов\'язань по сплаті грошових коштів за відвантажене вугілля ВАТ на суму 30,09 млн. грн., шляхом шахрайства та підробки документів уклали додаткову угоду, здійснивши переуступку права вимоги на користь ТОВ, якому і виплачено заборгованість. У результаті державному підприємству завдано збитків у сумі 29,4 млн. грн.

    На Кіровоградщині викрито службових осіб державного підприємства, які на підставі укладеної угоди субпідряду одного з ТОВ м. Дніпропетровська на проведення робіт з інвентаризації земель під об\'єктами енергетики ВАТ (повинно було проводитися дистанційне зондування землі через космічні супутники) без проведення зазначених робіт, використовуючи розрахункові рахунки місцевих фіктивних фірм, привласнили грошові кошти на суму 4,4 млн. грн.

    У сфері земельних відносин виявлено 372 злочини, з яких 330 - пов\'язані з її приватизацією, у т.ч. 133 - із землею сільськогосподарського призначення. Загальна сума збитків складає понад 275 млн. гривень. До кримінальної відповідальності притягається 227 посадових осіб, у т.ч. 117 службовців органів влади і управління.
    Зокрема, в АР Крим порушено кримінальну справу відносно посадових осіб сільської ради, які незаконно вилучили в держлісгоспі земельні ділянки, що відносяться до лісів 1 групи та до особливо цінних земель, загальною площею 108,6 га і вартістю понад 125 млн. грн., надавши їх у подальшому у власність та користування різним фізичним і юридичним особам.
    У Чернівецькій області викрито посадових осіб районного відділу земельних ресурсів, які впродовж 2001 - 2005 років під час проведення паювання сільськогосподарських земель передали у приватну власність громадян земельні ділянки, на яких знаходилась пам \'ятка культурної спадщини (Траянів вал І половини І століття нашої ери, загальною протяжністю 5 км та шириною 10-12 м), чим задали збитки державі у сумі 45 млн. грн.

    На Харківщині порушено кримінальну справу за фактами незаконної передачі у 1993 - 1994 роках посадовими особами міської ради та райдержадміністрації в постійне користування земельних ділянок площею 2,4 га комерційній структурі, що призвело до одержання у приватну власність особам, які не мали на це право, земельних паїв площею по 10 га і вартістю 133 тис. грн. Завдано збитків на загальну суму 2,1 млн. грн.

    У м. Києві викрито громадянина, який вимагав та отримав хабар у сумі 50 тис. доларів США від директора ТОВ для подальшої передачі його службовим особам Головного управління земельних ресурсів міськдержадміністрації за відведення земельної ділянки по вул. Горького у м. Києві.

    У бюджетній сфері викрито 2 883 злочини, з яких 341 - зі збитками понад 100 тис. грн. Серед них - 113 пов\'язані з протиправними операціями по незаконному відшкодуванню із бюджету ПДВ. По кримінальних справах доводиться причетність до вчинення злочинів 298 суб\'єктів господарювання, злочинними діями яких бюджету завдано збитків на суму 474,4 млн. грн., одночасно попереджено незаконне відшкодування ПДВ на суму 188,6 млн. гривень.

    За матеріалами ДДСБЕЗ МВС України Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Кримської регіональної митниці, які з метою отримання експортерами незаконного відшкодування з державного бюджету ПДВ або ухилення від його сплати на загальну суму 167,5 млн. грн. оформили відповідні документи на експорт різноманітних вантажів по суттєво завищеній вартості на суму 837,5 млн. грн.

    На Одещині викрито начальника відділу Державної податкової інспекції, з вини якого при складанні акту перевірки навмисно та в інтересах одного із підприємств не було вказано проведені вексельні взаємозаліки по поверненню ПДВ підприємству, після чого останньому було необґрунтовано відшкодовано ПДВ з держбюджету на суму 9,2 млн. грн.

    На Харківщині викрито директора ТОВ, який з метою незаконного отримання з державного бюджету грошових коштів в якості відшкодування ПДВ надав до ДПІ податкову декларацію, в якій вказав до відшкодування 4,1 млн. грн. по проведених безтоварних операціях на загальну суму понад 24,9 млн. грн. На Хмельниччині викрито службових осіб державної податкової інспекції, які, зловживаючи своїм службовим становищем, в порушення вимог Закону України «Про податок на додану вартість» склали фіктивний висновок про відшкодування ПДВ в сумі 3,8 млн. грн. одному з ТОВ, який направили до виконання до відділу державного районного казначейства. В результаті цього ТОВ безпідставно з державного бюджету відшкодовано ПДВ зазначену суму.

    На об\'єктах агропромислового комплексу викрито 1 851 злочин, 40% з яких - посадові. Завдано збитків на суму 97 млн. грн.

    Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу відносно службових осіб однієї з державних машинно-технологічних станцій, які упродовж 1999-2001 років, згідно договору поставки, отримали сільгосптехніку від державного концерну на суму 3,5 млн. доларів США. У подальшому умов договору не виконали, отримані матеріальні цінності привласнили, чим завдали державі збитків на зазначену суму.

    На Дніпропетровщині порушено кримінальну справу відносно службових осіб механічного заводу, які впродовж січня - жовтня 2004 року випустили на товарний ринок України 100 комбайнів КЗС-11 "Дніпро 350" на загальну суму 113,7 млн. грн., які не відповідали діючим стандартам.
    У м. Києві порушено кримінальну справу відносно посадових осіб ЗАТ, які шахрайським способом заволоділи грошовими коштами страхової компанії у сумі 9,5 млн. грн. Так, посадові особи ЗАТ у лютому 2003 року уклали угоду зі страховою компанією про страхування врожаїв зернових, надавши неправдиву інформацію щодо стану земельних ділянок та посівів в областях України, власниками яких вони є. У березні 2005 року до страхової компанії правопорушники надали фіктивну інформацію про знищення посівів внаслідок стихійного лиха та заявили до відшкодування збитків на суму 9.5 млн. грн., які були виплачені в повному обсязі.

    Під час реалізації заходів, передбачених урядовою програмою "Контрабанда-СТОП", виявлено 165 фактів порушень митних правил. Відносно працівників митних та інших контролюючих органів порушено 18 кримінальних справ по 49 «контрабандних» злочинах, половина з яких - посадові зловживання.

    Направлено до суду кримінальну справу, порушену відносно посадових осіб Волинської митниці, які вимагали хабара в сумі 60 тис. доларів США (отримали частину - в сумі 3,9 тис. доларів США та 80 тис. грн.) від менеджера ТОВ у м. Києві за не перешкоджання здійсненню зовнішньоекономічної діяльності зазначеного підприємства.

    На Вінниччині викрито посадових осіб державного підприємства (м. Київ), які достовірно знаючи про існуючу заборону ввезення на територію України цукру-сирцю, уклали з ТОВ (Республіка Киргизстан) контракт на переробку давальницької сировини (цукор-сирець тростинний) в кількості 38 тис. метричних тон на загальну суму 12,3 млн. грн. Маючи на меті приховати фактичного власника даного цукру-сирцю, а також справжні умови його ввезення на територію України, надали на один із постів Вінницької митниці завідомо неправдиві відомості стосовно фактичного власника даної сировини та умов її придбання.

    У Чернівецькій області викрито службових осіб митниці, які шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційні митні документи сприяли ухиленню від сплати обов\'язкових митних платежів при розмитненні 200 транспортних засобів на суму понад 1 млн. грн., що були імпортовані із Словаччини в Україну.

    На Одещині викрито службових осіб регіональної служби держветконтролю на державному кордоні і на транспорті, які незаконно допустили ввезення на митну територію України з Корейської народної республіки 335 рефрижераторних контейнерів з імпортними сирими м\'ясопродуктами (свинина, яловичина).

    Під час реформування відносин власності виявлено 1 293 злочини, кожний п\'ятий - зі збитками понад 100 тис. грн. Загальна сума збитків складає понад 496 млн. грн.
    На Львівщині порушено кримінальну справу за фактом скоєння шахрайських дій службовими особами інституту проектування комп\'ютерних систем обробки інформації в споживчій кооперації. Вони у 2001 році подали до управління комунального майна Львівської міськради та Галицької райдержадміністрації м. Львова підроблені офіційні документи щодо права інституту на користування будівлею (офіційно лише 60%) в м. Львові. На підставі наданих документів було прийняте відповідне рішення про передачу (приватизацію) всієї зазначеної будівлі у власність цього інституту. Внаслідок цього Львівській міськраді завдано збитків в сумі 12 млн. грн.

    На Одещині порушено кримінальну справу відносно посадових осіб Державної акціонерної компанії, які, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно, без узгодження з акціонерами компанії, реалізували частину статутного фонду ДАК на суму 1,1 млн. грн., чим спричинили державі збитків на зазначену суму.

    На Тернопільщині викрито двох колишніх голів правління ВАТ, які незаконно позбавили права власності на іменні акції працівників підприємств і відчужили їх на користь трьох офшорних іноземних компаній, завдавши збитків на суму 3,1 мли. грн.

    На Одещині порушено кримінальну справу відносно службових осіб санаторію та регіонального відділення ФДМУ в області, які заволоділи державний майном вартістю 4,9 млн. грн.

    Департамент зв’язків з громадськістю МВС України

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.