• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Владимир Стретович: Корупція не так швидко проростає і не так швидко зникає

    Опубликовано: 2005-11-01 13:57:00
    Народный депутат, глава парламентского комитета по вопросам коррупции Владимир Стретович не хочет быть генпрокурором. Об этом он заявил в интервью корреспонденту.

    - Чи зникла корупція у вищих рівнях влади після того, як змінився прем‘єр-міністр і секретар?

    Корупція не так швидко проростає і не так швидко зникає. Для того, щоб з нею боротися треба системно підходити. Не тільки змінювати персоналії, а змінювати умови, в яких вона може створювати і діяти.

    Ті законопроекти, які ми пропонуємо передбачають зміну умов для того, щоб якомога менше було чорних і тіньових можливостей щодо ухилення від податків, отримування преференцій різного характеру, пільг. І в такий спосіб виводити все це на чистоту.

    Наразі зі зміною персоналій корупції в Україні сьогодні не стало менше. Хоча по деяких параметрах можна побачити, що клімат інвестиційний покращується. Але це настільки мізерно, що прості люди цього не відчувають.

    - Ви вірите, що ваші законопроекти будуть підтримані?

    Кожен суб‘єкт законодавчої ініціативи плекає надію, що його законопроекти будуть підтримані. Але для того, щоб вони були підтримані, треба ще отримати підтримку уряду, оскільки парламент працює з урядом – це не може бути ініціатива одного депутата. Це буде ініціатива багатьох, думаю десь до нового року вона буде обговорюватись, а далі, як парламент буде збалансований – це може бути в січні-лютому, а ймовірніше це буде наступного року, буде перенесене в новий парламент.

    - Що ви можете відповісти на звинувачення Андрія Шкіля з приводу того, що під час доповіді в ВРУ про діяльність очолюваного вами комітету, Ви не торкнулися останніх подій, а також подій "помаранчевої революції"?

    Якщо я не зачіпив корупцію нової влади, то він просто неуважно слухав. Я почав з того, що нова влада робила і що відбувається. Я сказав що взагалі послужило каталізатором скандалу в ситуації навколо Нікопольського феросплавного заводу. Навіть називав останні факти. Все, що стосується держави – це наш пріоритет і ми намагаємося це зробити. А докори... хто щось робить, того і критикують. Це – абсолютно нормальна практика.

    - Прокоментуйте той факт, що Лазаренко збирається подати до суду на Кучму. Як це корелюється зі словами Тимошенко про те, що Ющенко власноруч гарантував Кучмі недоторканість?

    Я не знаю, не був в ті моменти поруч, коли все це було декларовано. Але я думаю, що якщо Павло Іванович подасть до суду на Леоніда Даниловича, то мені цікаво який суд буде розглядати цю справу. Той, де він зараз знаходиться, чи той, що знаходиться в Україні. Я не можу відповісти на це запитання. Це питання до Павла Івановича.

    - Чи буде справа Гонгадзе і надалі залишатися знаряддям політичних технологій?

    Як на мене, то вона буде тліти дуже довго. Я єдине хочу, щоб якомога швидше похоронили тіло Гонгадзе.

    - Як ви дивитесь на можливість стати новим генпрокурором...

    Не раз інформація лунала, що я буду генеральним прокурором, тільки я про це не знаю. Мене тішить та ситуація, що соціум говорить, називає моє прізвище як ймовірного кандидата, але сьогодні головне завдання для мене, як голови партії "Християнсько-демократичний союз" – привести свою політичну силу, разом із своїми однодумцями в парламент і далі дивитися з травня 2006 року що з цього вийде.

    Питання погодитись чи не погодитись – не стоїть. Питання знято. Я вже, образно, не один раз повторював тезу про те, що корову треба доїти вчасно. Коли корову не видоїли вчасно, її молоко скисає. Аналогічно буває ї в політиці. "Куй железо, пока Горбавчев", - казали, коли настала перестройка. І деякі викували це залізо – створили кооперативи, залізли в різні схеми, нажили первинний капітал, тому сьогодні залізо зхолодніло, його вже кувати неможливо, нехай кують інші.

    - Ви віритеу чутки про те, що Піскун немов бі то заплатив 1,5 млн. доларів за місце в БЮТ?

    Я не думаю, що ця проплата здійснювалася, але, оцінюючи його загальну поведінку, я не виключаю такої можливості. Я не виключаю, що для досягнення цієї мети він здатний зробити будь-який крок.

    - Піскун пройде у парламент чи ні?

    Я не можу цього сказати. Я тільки хочу подивитися на той список, де він буде знаходитися. Бажання в нього є і він це висловлював приватно мені, що він хоче бути депутатом, але як йому це вдасться... Враховуючи, що він небідна людина, я думаю, що він знайде можливість.

    - Як щодо його причетності до хлібного бізнесу?

    Я стверджував те, що товариство з обмеженною відповідальністю "Планета Інвестицій", до засновників якого входить дружина Піскуна, дочка Маляренко і дружина Азарова під керівництвом друга сім‘ї чи сусіда Триндюка в нелегальний спосіб здійснила аренду і практично "занулила" основні оборотні кошти рентабельного підприємства. З травня місяця пані Піскун виведена з числа засновників ТОВ "Планета Інвестицій". Її місце заняв Тараненко, але на момент скоєння преступних дій, на вересень, жовтень, листопад минулого року, вона була в числі засновників, і, відтак, сьогодні відмовляється давати свідчення прокуратурі, не з‘являється в суди, де розглядається справа за позовом прокуратури про повернення державної власності.

    - Нещодавно засідала комісія по справі отруєння Ющенка. Вони прийшли до висновку, що аналізам Ющенка вірити неможна...

    Я про це нічого не знаю, не слідкую за цією темою. Є комісія спеціальна – звертайтесь до неї.

    - Ви не думаєте, що в разі повернення Щербаня до Україні з нього спробують створити нового Колеснікова.

    Американське правосуддя відмовило в екстрадиції. Він залишається в Америці. До того ж Щербань не входить до донецької групи, тому буде важко організувати синдром Колеснікова. Він сам по собі – кинув ліберальну партію, кинув "Нашу Україну", тому хай опирається на власні сили і ті кошти, що в нього є.

    - Прокоментуйте війну компроматів, яку розпочали Зінченко, Турчинов, Тимошенко. Що це – передвиборча кампанія, чи бажання помститися?

    Я волів би не коментувати. Треба вдивлятися що за чим стоїть, але мені прикро, що в політикумі почалася велика сварка. Треба переходити на інший ступінь розвитку і робити це більш філігранно, виважено, аристократично для того, щоб очистити політику від подібних явищ.

    - Як ви вважаєте, можливе примирення між Тимошенко та Ющенко?

    Запитайте, будь ласка, в Тимошенко і Ющенко. Вони вам дадуть вичерпну відповідь.

    - Чи достатньо ефективно працюють правоохоронні органи після зміни уряду?

    Як на мене не достатньо, але намагаються поліпшити ситуацію.
     
    "Фраза"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.