• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: В Україні не буде кладовища ядерних відходів з інших держав

    Опубликовано: 2005-12-15 10:41:00
    Президент України Віктор Ющенко наголошує, що на території Чорнобильської зони не буде захоронюватися відпрацьоване ядерне паливо з інших країн – натомість Україні необхідно вирішити питання із відкриттям нового сховища для власних ядерних відходів. Про це він заявив в інтерв’ю Першому каналу. Про це ELCOMART Политика  повідомила прес-служба Президента.
     
    «Давайте відверто скажемо, що чорнобильські проекти сьогодні стоять. Приходить час дій, коли ми говоримо про те, що Україна повинна себе активно вести в кожній проблемі Чорнобильської аварії», – сказав Президент, нагадавши зокрема, що протягом останніх кількох років не рухається проект із добудови нового сховища для відпрацьованого ядерного палива.
     
    «Ми говоримо про те, що нам треба прийняти політичне рішення і терміново його добудувати. Терміново – це означає, що в 2010 році Україна повинна гарантовано мати сховище», – сказав В. Ющенко, водночас нагадавши, що перед нашою державою стоїть ще одна проблема – зберігання ядерного палива, від якого Україна сьогодні залежить на 53%, з інших вітчизняних АЕС.
     
    «Є дуже логічним сьогодні запропонувати експертам розглянути можливості формування на території Чорнобильської станції не тільки відходів ядерного палива самої ЧАЕС, але й інших ядерних станцій України», – висловив переконання Глава держави. За його словами, дане питання має як політичний, так і економічний аспекти, причому на політичному рівні йдеться про «величезні спекуляції».
     
    Президент наголосив, що весь комплекс питань, пов’язаних з ЧАЕС, має обговорюватися публічно та відкрито. Він підкреслив, що варіант, при якому Україна сплачуватиме колосальні гроші іншим державам за збереження своїх ядерних відходів, не є постановкою питання професійної та раціональної влади.
     
    «Чесна влада повинна сказати: є в нас проблема, є в нас такі можливості. Я це рішення секретно, під столом, приймати не буду», – сказав В. Ющенко. Кладовища ядерних відходів з інших держав в Україні «в будь-якому випадку не буде», запевнив Президент.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.