• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ПАРЄ: Конституційна юстиція в Україні "у заручницях політичних інтересів"

    Опубликовано: 2005-12-15 17:46:00
    Заклик ПАРЄ до українського парламенту виконати свій обов'язок та призначити суддів Конституційного Суду України. Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) під час сьогоднішнього засідання у Парижі схвалив наступну заяву:
     
    “Комітет нагадує, що у своїй Резолюції №1466 (2005), схваленій 5 жовтня цього року, ПАРЄ закликала органи української влади “забезпечити оновлення складу Конституційного Суду України без необґрунтованого зволікання після того, як спливає термін повноважень його суддів”. Комітет висловлює глибокий жаль, що заклик Парламентської Асамблеї залишився без уваги і що склад Конституційного Суду України дотепер не був оновлений Верховною Радою України.
     
    Комітет відзначає, що 18 жовтня 2005 року завершився термін повноважень десяти суддів Конституційного Суду, що складається з 18 суддів. Інші три суддівські посади вже були вакантними впродовж певного часу. Наразі в Конституційному Суді залишилось лише п'ять суддів (при кворумі в дванадцять суддів), що зробило конституційну юстицію в Україні недіючою уже впродовж майже двох місяців.
     
    Відповідно до Закону про Конституційний Суд України, Президент України, Верховна Рада та З'їзд суддів України призначають в рівних частках суддів, які потім приводяться до присяги Верховною Радою. Але Верховна Рада не спромоглася виконати свій обов'язок та привести до присяги шість суддів, призначених 3 листопада З'їздом суддів, та трьох суддів, призначених 14 листопада Президентом України, попри те, що відповідно до Закону новопризначені судді мають скласти присягу на засіданні парламенту не пізніше як через місяць після їх призначення. Парламент також не призначив чотирьох суддів за власною квотою.
     
    У світлі вищевикладеного, Моніторинговий комітет вважає, що взяття правосуддя у заручники політичних інтересів є неприйнятним. Отже, Комітет настійливо закликає Верховну Раду України, та зокрема її Голову – Володимира Литвина, виконати їхній конституційний обов'язок та оновити склад Конституційного Суду України без жодного подальшого зволікання”.
     

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.