• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко повернув до Верховної Ради низку Законів

    Опубликовано: 2006-02-13 09:26:00

    Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про дитяче харчування», прийнятий парламентом 19 січня 2006 року.

    Цим Законом визначаються державні пріоритети у сфері забезпечення грудних дітей та дітей раннього віку достатнім, високоякісним та безпечним дитячим харчуванням, а також організаційні, соціальні та економічні засади державної політики у цій сфері. При цьому Законом запроваджується механізм державної підтримки виробництва даної продукції шляхом, зокрема, звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України обладнання, матеріалів та дієтичних добавок, ізоляту соєвого білка тощо, що закуповуються вітчизняними виробниками продуктів дитячого харчування для цільового використання у виробництві, а також надання права будь-якому виробнику продуктів дитячого харчування обрати спеціальний режим оподаткування з оподаткуванням за 5-відсотковою ставкою операцій з продажу (поставки) виробником продуктів дитячого харчування продукції власного виробництва (підпункт 1 пункту 3 розділу VI «Прикінцеві положення» Закону).

    На думку Президента, це порушує встановлений Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» п'ятирічний мораторій на надання нових та розширення існуючих пільг з податку на додану вартість. Крім того, оскільки в Законі не визначено джерел компенсації бюджетних втрат від надання виробникам продуктів дитячого харчування відповідних пільг, він не відповідає статті 27 Бюджетного кодексу України.

    Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме міністр фінансів Віктор Пинзеник.

    Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, послуги громадського транспорту (крім таксі)», прийнятий парламентом 19 січня 2006 року.

    Законом пропонується на період до встановлення розміру мінімальної заробітної плати і пенсій на рівні прожиткового мінімуму та до погашення заборгованості із виплат заробітної плати, стипендій та грошового забезпечення студентів, курсантів та учнів запровадити мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, послуги громадського транспорту (крім таксі). Зазначені послуги, природний газ та електроенергія оплачуються населенням за цінами і тарифами, встановленими Кабінетом Міністрів України і місцевими органами виконавчої влади, Національною комісією регулювання електроенергетики відповідно до їх повноважень, станом на 1 січня 2006 року.

    На думку Президента, запропоновані зміни не відповідають Конституції України, Господарському кодексу України та Законам України «Про ціни і ціноутворення», «Про житлово-комунальні послуги», «Про місцеве самоврядування в Україні».

    Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павло Качур.

    Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення і Кримінального кодексу України», прийнятий парламентом 19 січня 2006 року.

    Законом передбачається частину другу статті 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення викласти в новій редакції та доповнити статтю 11 Кримінального кодексу України частиною третьою. Зокрема, пропонується визначити, що в разі встановлення відповідальності за одне і те саме діяння одночасно обома зазначеними Кодексами винні особи нестимуть відповідальність за Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    На думку Президента, нові норми законодавства про адміністративні правопорушення і кримінального права не узгоджуються зі статтею 61 Конституції України щодо індивідуалізації юридичної відповідальності особи, створюють конкуренцію між нормами двох Кодексів, якими вже передбачено порядок вирішення цього питання.

    Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме заступник міністра юстиції І.Ємельянова.

    Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання виробництва бензинів моторних сумішевих», прийнятий парламентом 19 січня 2006 року після повторного розгляду одноіменного Закону від 22 грудня 2005 року.

    Законом пропонується, зокрема, доповнити частину дев'яту статті 14 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» положенням, відповідно до якого відвантаження спирту етилового на експорт через державне підприємство, що має ліцензію на експорт, або українським споживачам через підприємства, що мають ліцензії на оптову торгівлю, здійснюється державними спиртовими заводами, які мають ліцензії на виробництво спирту етилового, без ліцензій на його експорт або оптову торгівлю відповідно в межах обсягів власного виробництва. Крім того, Кабінету Міністрів України у 2006 році надається право встановлювати квоти на виробництво бензинів сумішевих для кожного підприємства.

    На думку Президента, запропоновані зміни не відповідають положенням частини третьої статті 42 Конституції України щодо недопущення зловживання монопольним становищем на ринку та неправомірного обмеження конкуренції.

    Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме міністр економіки Арсеній Яценюк.

    Прес-служба Президента України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.