• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як вплине скандал з "Еліта-Центр" на шанси Омельченка перемогти на виборах?

    Опубликовано: 2006-02-14 09:27:00

    Днями в Києві розгорівся скандал на ринку нерухомості столиці, пов'язаний з будівельною компанією "Еліта-Центр", дозвіл на оренду землі для якої давала Київська міська рада.

    У зв'язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням:

    "Як вплине скандал з "Еліта-Центр" на шанси О. Омельченка перемогти на виборах Київського міського голови?"

    Михайло Погребінський (директор Центру політичних досліджень і конфліктології):

    "Я думаю, що наше суспільство, а особливо кияни, мають вже імунітет до будь-яких скандалів, які закінчуються нічим і не впливають навіть на присутніх у списках найбільш вагомих політичних суб'єктів. Мені видається, як би там не було, навряд чи це можна підвести до того, що шанси, які на сьогодні у Омельченка, а вони дуже пристойні (наскільки я пам'ятаю, його рейтинг - відсотків 5-10 попереду інших), будуть суттєво зменшені. На мою думку, дуже важко боротися з Олександром Олександровичем за нинішніх умов".

    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):

    "Олександр Омельченко не усвідомив всіє ваги проблеми, коли на самому початку конфлікту в об'єктив телекамери відповів, що вкладники самі винуваті, що віднесли гроші до непевної структури.

    Мер повинен був сказати чотири речі: 1. Київська влада зробить все, щоби допомогти слідству розслідувати злочин; 2. Київська влада спробує хоча б частково відшкодувати збитки (наприклад шляхом продажу на аукціоні земельних ділянок "Еліти-Центр"); 3. Київська влада проведе аудит всіх будівельних корпорацій, які працюють на столичному ринку нерухомості; 4. Київська влада гарантує, що в подальшому не допустить афер на ринку не рухомості.

    Омельченко цього не сказав, і це, безперечно, використовуватиметься політичними опонентами під час передвиборчої боротьби.

    В той же час, поки що не виглядає, що цей "прокол" Омельченка зможе повноцінно використати хтось з його конкурентів. По-перше, існуючі конкуренти поки що якісь мляві, а, по-друге, основні політичні сили, яким симпатизують в Києві, "здали" столицю Омельченкові. Ані "Наша Україна", ані "БЮТ" (як до речі й СПУ, "Народний Блок Литвина", "Не так!" тощо) не мають своїх кандидатів на посаду мера. Є всі підстави підозрювати, що основні політичні сили просто "здали" місто в угоду якихось інших (наприклад, комерційних) інтересів".

    Кость Бондаренко (директор Інституту національних стратегій):

    "Омельченко там найменше задіяний і найменше винен, оскільки кожного дня розглядається велика кількість подібних справ. Крім того, потрібно враховувати, що серед потерпілих у цьому скандалі є й посадові особи зі Служби безпеки, прокуратури та інших структур, які не мали б попастися на гачок. Очевидно, що в цієї фірми мала бути абсолютно бездоганна легенда, коли вона приходила на цей ринок, і потрібно пошукати, хто ж протегував їй.

    А якщо ми почнемо копати, то виявляється, що дуже багато політичних партій та окремих політиків загальноукраїнського масштабу тією чи іншою мірою посприяли створенню цієї бездоганної легенди. Крім того, банки, яким у нас нібито довіряють, і навіть банки з іноземним капіталом теж замішані в цій афері. Це афера, яка відображає стан нинішнього суспільства, яка показує, що наше суспільство повністю прогнило, просто ставить діагноз нинішній владі загалом, а не київському міському голові чи київській раді.

    Вона мені нагадує справу Ставицького в Парижі на початку 30-х років ХХ століття, коли виявилося, що шахрай Ставицький розгорнув активну фінансову діяльність, продавав акції, давав великі обіцянки, в його підприємство вкладалися великі кошти (практично вся Франція робила це), а потім, коли він утік із грішми, то виявилось, що навіть тодішній президент країни пошився в дурні. Та ж сама ситуація зараз і в Києві, і шукати тут винного - Омельченка, Київраду чи когось іншого - зараз не доцільно. Це вина нинішньої системи".

    Павло Цируль (фінансовий аналітик Центру екстремальної політики):

    "Это, конечно, прямой удар по Александру Омельченко. Дело в том, что рынок недвижимости, как мы знаем, за последние годы очень сильно вырос в цене, и я думаю, что у наших чиновников появилась определенная халатность в их действиях, а самое главное - безответственность.

    Поэтому, я думаю, это первая причина для Омельченко навести порядок в собственных делах. Я надеюсь, что в короткие сроки он наведет порядок в отношении отвода земли для строительства, дабы наши граждане - потенциальные инвесторы, которые покупают квартиры в этих домах, - больше не пострадали. Я предполагаю, что компанией "Элита-Центр" дело не закончится - могут быть определенные последствия. Надо тщательно проверить и сделать аудит абсолютно всех строительных компаний, которым последние два года отводили строительные площадки, а также выдавались лицензии на строительство в Киеве".

    Володимир Полохало (керівник проекту "Політична думка"):

    "Треба, очевидно, провести соціологічне опитування, щоб з'ясувати, як кияни зреагували на цей скандал. Зрештою, питання можна сформулювати не лише стосовно місцевої, але й щодо центральної влади, тому що її це теж стосується, особливо НСНУ, оскільки саме ця політична сила оголосила про свою підтримку Омельченка як кандидата в мери Києва".

    Володимир Лупацій (виконавчий директор Центру соціальних досліджень "Софія"):

    "Це якісно новий тип скандалу, це не просто традиційні порушення земельного законодавства, законів, щодо забудови в центрі міста, збереження історико-культурних пам'яток з боку нинішньої влади в місті Києві, тобто цей скандал уже вилився в те, що є група постраждалих уже безпосередньо на фінансовій основі. Тобто це новий сюжет у тій багатомісячній критиці, яка велася відносно діючої влади. Говорити, що вона безпосередньо підірве позиції діючої влади, я б не став.

    З іншого боку, якщо за цим скандалом виникне ще низка інших скандалів подібного ґатунку (якщо від звинувачень або судових позовів, що стосуються порушень діючої влади виникнуть якісь групи протесту, які відстоюватимуть свої інтереси), то тільки це може впливати на хід виборчої кампанії.

    Грубо кажучи, увесь попередній досвід показав, що пряма боротьба з київською владою неефективна, лише скандали, які виходять на загальнополітичний рівень і від яких основні політичні сили намагатимуться дистанціонуватись, даватимуть додаткові шанси для опозиції на київському політичному майданчику. Омельченко тримається не тому, що він Омельченко, а тому що йому вдалося знайти компроміс із більшістю провідних політичних сил країни.

    І тільки втрата підтримки провідних політичних сил на загальнонаціональному рівні буде суттєво підривати позиції діючого мера, тобто делегітимізація цього мера на загальнополітичному рівні може підірвати його шанси".

    Центр досліджень політичних цінностей

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.