• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міліція активізувала протидію торгівлі людьми

    Опубликовано: 2006-02-16 15:03:00

    Характерною тенденцією 90-их років минулого століття стало збільшення кількості українських громадян, які виїхали за кордон, передусім з метою працевлаштування.

    Соціально-економічна ситуація в країні та фактор безробіття призвели до зниження життєвого рівня значної частини населення, створення умов для збагачення тіньових ділків та шахраїв, які організували кримінальний бізнес, що полягає у заволодінні обманним шляхом грошима громадян під виглядом їхнього працевлаштування на низькокваліфікованих роботах за кордоном, налагодженні каналів торгівлі людьми (перш за все, жінками та дітьми) та незаконної міграції.

    Про це повідомив сьогодні заступник начальника Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми МВС України Даниїл Ключніков, виступаючи під час семінару-тренінгу на тему: “Організація та проведення перевірок суб’єктів господарювання з посередництва в працевлаштуванні на роботу за кордоном, суб’єктів туристичної діяльності, шлюбних і модельних агенцій з метою попередження та виявлення злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми”.

    Недосконалість чинного законодавства у цій сфері дозволяє злочинцям безперешкодно отримувати ліцензію на здійснення діяльності, пов'язаної з посередництвом у працевлаштуванні за кордоном, та на легальних підставах пропонувати співвітчизникам роботу, що не потребує певних кваліфікаційних навичок (робота на фермі, будівництві, на дому тощо).

    Станом на грудень 2005 року в державі функціонувало 434 таких суб'єкти, 177 з яких було перевірено минулого року управліннями (відділами) боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (БЗПТЛ) ГУМВС, УМВС спільно із відповідними підрозділами обласних (міських) державних адміністрацій. За результатами проведених перевірок, органом ліцензування видано 100 розпоряджень про усунення недоліків та анульовано 35 ліцензій.

    Як свідчить практика, доволі часто суб'єкти підприємництва зазначеної категорії використовуються і для організації переправлення громадян України в розвинуті країни Центральної та Західної Європи, держави азіатсько-тихоокеанського регіону з метою їхньої подальшої сексуальної чи трудової експлуатації.

    На теперішній час на загальнодержавному рівні спостерігається тенденція до поширення торгівлі людьми, виводячи Україну на одне з перших місць у списку країн-походження «живого товару». Головними країнами-призначення, зазвичай, є Туреччина, Польща, Російська Федерація, Ізраїль, Німеччина, Болгарія, Чехія та Італія.

    Так, за результатами роботи органів внутрішніх справ минулого року виявлено 415 злочинів, передбачених ст. 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини) КК України, що на 54,3 % більше, ніж 2004 року. Припинена діяльність 37 організованих злочинних груп зазначеної спрямованості, установлено та повернуто в Україну 446 (+74,9%) потерпілих від торгівлі людьми, з яких 39 (+160,0%) - неповнолітні.

    У зв'язку тим, що на новостворений Департамент боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми МВС України було покладено завдання здійснення контролю за діяльністю суб'єктів господарювання у зазначених сферах, для активізації роботи органів внутрішніх справ України на цьому напрямку вирішено провести за сприяння Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні семінар-тренінг з питань організації та здійснення перевірок суб'єктів господарювання з посередництва в працевлаштуванні на роботу за кордоном, суб'єктів туристичної діяльності, шлюбних і модельних агенцій з метою попередження та виявлення злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми.

    До участі у семінарі запрошені представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних урядових організацій, зокрема Організації з безпеки та співробітництва в Європі, та іноземних представництв (Посольство США в Україні), науково-дослідних установ (Академія Генеральної прокуратури України, Київський Національний університет внутрішніх справ).

    Проведення заходу такого рівня закладає підвалини якісно нового підходу до підготовки працівників БЗПТЛ, спрямованого на підвищення їхнього професіоналізму, поглиблення знань та вдосконалення практичних навичок, і, сподіваємось, сприятиме активізації протидії злочинам, пов'язаним з торгівлею людьми, та забезпеченню ефективного захисту прав громадян.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.