• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тернопіль: Із 17 залишиться тільки один

    Опубликовано: 2006-02-17 16:23:00

    Міська виборча комісія Тернополя зареєструвала 17 кандидатів на посаду міського голови. Крім цього, ще п’ятьох кандидатів, які подали свої документи 13 січня, останнього дня зголошення для участі в міських виборах, ще не зареєстрували.

    Загалом у списку тих, хто вже за півтора місяці хотів би стати міським головою Тернополя, більше самовисуванців, аніж кандидатів, які йдуть на вибори за підтримки якоїсь політичної сили. Серед останніх - колишній міський голова Тернополя Анатолій Кучеренко («Блок Анатолія Кучеренка» (Народно-демократична партія та партія «Вперед, Україно!»), шеф-редактор газети «Репортер» Орест Муц (Партія регіонів), директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Воскресіння» Іван Крисак (Блок Юлії Тимошенко), доктор філософських наук, професор ТДЕУ Аліна Комарова (Тернопільська міська організація «Жінки України»), підприємець Володимир Мариновський (Опозиційний блок «Не ТАК!») і Станіслав Головко (Консервативна партія).

    А в переліку тих, хто йде самовисуванцями, є й відомі, й не зовсім у Тернополі прізвища. Скажімо, вдруге змагатиметься за крісло мера нинішній міський голова Богдан Левків. У цій же когорті начальник відділу у справах сім’ї та молоді Тернопільської міської ради Олександр Романцов, член НРУ, заступник голови Тернопільської ОДА з гуманітарних питань Анатолій Вихрущ, член НСНУ, голова правління ВАТ «Тернопільська птахофабрика» Роман Заставний, директор Тернопільської фірми «Будівельник» Зіновій Щепановський, член НСНУ, шеф-редактор газети «У кожен дім» Вадим Перець, депутат Тернопільської міської ради Петро Ландяк, секретар Тернопільської міської ради Євген Бартків, директор КП «Тернопільбудінвестзамовник» Юліан Осадчук, начальник житлово-експлуатаційної контори ПП «Залізничник» Марія Подолян і винахідник Мирослав Копак.

    А от серед тих, кого виборча комісія ще не зареєструвала для участі у виборах, переважають особи, яких підтримують політичні сили. Відтак комісія ще вирішує, чи візьмуть участь у виборах директор ПП «АНТ» Михайло Ратушняк (Український народний блок Костенка-Плюща), Ольга Головко (Партія народної довіри), Роман Пархін (партія «Нова сила»), приватний підприємець Степан Кондира (самовисуванець) і доцент кафедри державного та муніципального управління ТДЕУ Павло Федик (самовисуванець). Окрім того, був іще 23-й кандидат - журналіст і член партії «ПОРА» Сергій Сінкевич. Та за деякий час після подачі заяви про участь у виборах міського голови він забрав свої документи й вибув із боротьби за крісло мера.

    Зважаючи на кількість кандидатів на посаду міського голови Тернополя, городянам можна лише поспівчувати. Очевидно, що, обираючи його, вони губитимуться через розмаїття персон у списку.

    Івано-Франківськ: у фаворитах ходять четверо

    Після того, як стало відомо, що нинішній міський голова Івано-Франківська Зіновій Шкутяк не балотуватиметься на третій термін, з’явилося понад два десятки претендентів на цю посаду. Такої кількості охочих стати мером в обласному центрі Прикарпаття не спостерігали під час жодної виборчої кампанії.

    На вчорашній ранок територіальна виборча комісія (ТВК) зареєструвала вже десятьох кандидатів, а решта ще чекали на її вердикт. Першим офіційно зареєстрованим кандидатом на посаду міського голови ще 7 лютого став голова облорганізації УНП, підприємець, депутат міськради Віктор Анушкевичус. Його висунув Український народний блок Костенка-Плюща та підтримали міськорганізації Соціально-Християнської партії та Партії патріотичних сил України, які утворили «Блок за Віктора Анушкевичуса».

    Відтак кандидатом зареєстрували директора Івано-Франківського базового медичного училища, депутата міськради Володимира Стасюка від БЮТ. А в ніч проти вівторка, 14 лютого, ТВК, яка працювала до 5-ї години ранку, дозволила вийти на старт виборчих перегонів ще сімом претендентам. Серед охочих очолити столицю Прикарпаття найбільше самовисуванців, проте основні політичні сили краю (і провладні, й опозиційні) також висунули своїх кандидатів.

    Блок «Наша Україна», який вважає себе «найсильнішою на сьогодні політичною силою міста», висунув кандидатуру заступника міського голови з економічних питань, голову міської організації НСНУ Олега Синютку. О. Синютку вважають наступником З. Шкутяка, і завдяки цьому, а також підтримці «Нашої України» він має чи не найбільші шанси на перемогу.

    КУН та УРП «Собор», які на місцевому рівні не ввійшли до блоку «Наша Україна», а створили блок «Національний вибір», підтримали самовисуванця Олександра Сича - «ді-джея» місцевого Майдану під час помаранчевої революції, керівника всеукраїнського «Пласту» та міжнародної установи «Центр національного відродження ім. С. Бандери», науковця. До підтримки О. Сича долучилася також ГП «Пора», але без ПРП. Існує ймовірність того, що «Реформи і порядок» підтримають О. Синютку, який очолював облорганізацію цієї партії до вступу в НСНУ.

    В. Анушкевичуса, О. Синютку й О. Сича вважають фаворитами передвиборної кампанії, наразі вони ведуть між собою тиху й неявну боротьбу. Однак в останній момент до цієї компанії несподівано приєдналася заступник голови облради Романія Постолянюк. Послідовна рухівка, яка має багаторічний досвід управлінської роботи, харизму «залізної леді» та яскраво проявила себе під час помаранчевої революції як один зі співкерівників обласного Комітету національного порятунку, може скласти серйозну конкуренцію трійці лідерів.

    Спостерігачі прогнозують, що саме між цими чотирма кандидатами і розгорнеться основна боротьба за крісло мера, хоча можливі всілякі несподіванки. Минулої п’ятниці, наприклад, один із претендентів на посаду голови міста - лідер місцевого виборчого блоку «Наше місто», різко опозиційного до нинішньої міської влади, заявив про зняття своєї кандидатури з мерських перегонів. Цю позицію він пояснив небажанням брати участь у шоу, де кандидує так багато осіб, і закликав технічних кандидатів знятися з передвиборної дистанції, щоб не перетворювати вибори на фарс.

    Чернівці: змагання самовисуванців

    За крісло Чернівецького міського голови змагатимуться 11 претендентів. Останнього дня подачі заяв на реєстрацію міська територіальна виборча комісія зареєструвала п’ятьох кандидатів на посаду мера, документи ще шістьох розглядає. Дев’ять з одинадцяти - самовисуванці.

    За словами голови міськтервиборчкому з виборів депутатів Чернівецької міськради та міського голови Михайла Нетриб’юка, своїх кандидатів мають лише опозиційний блок «Не ТАК!» і Блок Кармазіна. Висуванець «Не ТАК!» секретар обкому СДПУ(о), президент телекомпанії ТВА Василь Забродський пояснює це тим, що «решта кандидатів, очевидно, не впевнені в потужності політсил, які вони представляють, тому наразі заявили про самовисування».

    За посаду чернівецького міського голови вже вчетверте (!) змагатиметься діючий мер Микола Федорук. Попри його самовисування, частина політичних сил оголосила, що підтримуватиме саме його. Це офіційно зробили такі ідеологічно протилежні сили, як БЮТ, Чернівецька міськорганізація ветеранів війни та праці, представники блоку «Євген Марчук - «Єдність» тощо. Рішення Федорука знову балотуватися пересварило між собою частину колишніх «помаранчевих» «коаліціянтів».

    На відміну від БЮТ, голова політвиконкому облорганізації НСНУ, за сумісництвом перший заступник голови Чернівецької ОДА Борис Баглей не раз публічно заявляв, що НСНУ не підтримуватиме Федорука. Однак несприйняття мера не сприяло консолідації правлячої на Буковині партії навколо постаті єдиного кандидата від НСНУ. З одного боку, про самовисування своєї кандидатури на зборах трудового колективу ТОВ «Чернівецький машзавод», який свого часу рішуче став на бік ще кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка, вже заявив голова Чернівецької міськорганізації НСНУ Валерій Чинуш.

    З іншого, про підтримку його кандидатури досі не оголосили ні міська, ні обласна конференції облорганізацій НСНУ. Партфункціонери повідомили, що згодом визначаться, кого підтримуватимуть.

    Наразі на посаду мера Чернівців також претендують самовисуванці: екс-голова Чернівецької ОДА, екс-посол України в Румунії Теофіл Бауер (перший номер у списку Народного блоку Литвина до Чернівецької облради); підприємець, керівник обласної федерації карате-до сінь-сьобу Валерій Галан (16-й номер у списку Партії патріотичних сил України Олександра Зінченка до Верховної Ради); адвокат, керівник громадської приймальні в Чернівцях Олександра Мороза Ігор Васійчук (член СПУ); підприємець, керівник громадської приймальні Комітету ВРУ з питань боротьби з корупцією та оргзлочинністю Володимир Дідух (голова облорганізації ХДС); керівник МП «Антена», член НДЛМ Володимир Дорош; банківський працівник, науковець Ярослав Кирпушко (позапартійний) і заступник голови Чернівецької ОДА Михайло Сеничак (член НСНУ).

    Від Блоку Кармазіна за крісло мера змагатиметься керівник виробничо-торговельної фірми «Техно» В’ячеслав Добровольський. Ще два представники НСНУ - начальник головного управління економіки ОДА Микола Малярчук і його підлеглий, начальник одного із відділів управління економіки Сергій Габак - отримали підписні листи, але не подали впродовж визначеного законом терміну документів на реєстрацію. До 15 лютого посвідчення кандидатів на посаду мера Чернівців отримали Микола Федорук, Теофіл Бауер, Василь Забродський, Ярослав Кипушко та Володимир Дорош.

    "Львівська Газета"    

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.