• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гриценко: Референдум по НАТО - це політична іграшка

    Опубликовано: 2006-03-09 15:15:00

    Загалом питання про вступ до НАТО знаходиться в компетенції Верховної Ради, Президента й Уряду”. Так прокоментував Міністр оборони України Анатолій Гриценко ідею проведення референдуму про вступ до НАТО в інтерв’ю щоденній газеті “Дело”, яке оприлюднено 9 березня.

    “Саме ці державні структури одного разу своє слово вже виказали, коли була прийнята стратегія відносин з НАТО і Закон “Про основи національної безпеки”, де як стратегічна мета визначена інтеграція в НАТО. До речі, за цей закон колись проголосували і соціал-демократи, і фракція Партії Регіонів, - зазначив Анатолій Гриценко і додав. - Якщо і проводити такий референдум, то більш логічно це робити тоді, коли і вирішуватиметься питання про вступ України до НАТО”.

    “Економічний ефект для нашої “оборонки” напряму залежить від того, наскільки конкурентноздатна, технологічна і приваблива наша продукція”. Так прокоментував Міністр оборони України Анатолій Гриценко можливі економічні наслідки для вітчизняного оборонно-промислового комплексу від вступу України в НАТО в інтерв’ю щоденній газеті “Дело”, яке оприлюднено 9 березня.

    “Насправді це не залежить від того, в НАТО ми чи ні. Серед країн НАТО є такі, ВПК яких не змогли запропонувати нічого цікавого для Альянсу і тому були згорнуті. З іншого боку, якщо Росія виробляє цікаві для країн НАТО зразки, вони сьогодні спільно розробляються у Франції, в Німеччині та в Італії. Для Альянсу це не перешкода. “Оборонка” - це теж бізнес, членство в Альянсі – не панацея для неї. НАТО не обіцяє країні економічний бум, тут швидше спрацьовують природні економічні закони конкуренції”, - зазначив Анатолій Гриценко.

    Говорячи про те, що може вітчизняний ВПК запропонувати НАТО, Міністр оборони України зазначив, що в рейтингу потенційної спеціалізації Україні доведеться зробити ставку на ті школи і розробки, де у нас традиційно мало конкурентів в світі.

    “Це космонавтика, авіапромисловість, суднобудування і виробництво танків. Тобто галузі, в яких ми можемо представити дійсно конкурентні зразки. Але все залежатиме від того, наскільки керівники наших галузей і конкретних підприємств вивчатимуть ринок, впроваджуватимуть кращі рішення і встановлюватимуть зв’язки”, - зазначив Анатолій Гриценко.

    На його думку, вітчизняне суднобудування може виробляти набагато більше кораблів, авіабудування – літаків, а танкові заводи – танків.

    “Бюджет не зможе їм замовляти стільки, скільки необхідно для утримання технологічних переваг в світі. Тому наша “оборонка” повинна шукати для себе контракти по всьому світу”, - підкреслив Анатолій Гриценко.

    Говорячи про можливість розриву зв’язків між українським і російським ВПК після вступу України в НАТО, керівник вітчизняного оборонного відомства зазначив, що якщо сусідня держава виходить з інтересів своїх громадян, вона продовжуватиме взаємовигідну співпрацю з країною-членом НАТО.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.