• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вибори „по-старому”

    Опубликовано: 2006-03-15 16:04:00

    Вибори на Львівщині мають усі шанси стати “рулеткою” для політичних партій. Лише від фортуни та суб’єктивних факторів, як-от погода чи настрій, може залежати вибір великої кількості львів’ян. І якби в українському політикумі існувала політична сила “Не знаю”, на Львівщині вона перемогла б конкурентів зі значним відривом.

    Адже менш ніж за два тижні до виборів депутатів у різні щаблі владної та самоврядної драбин, понад 40 відсотків виборців не визначилися з тими, навпроти кого ставитимуть “галочку”. Про це вчора розповів ЛОГО “Комітет виборців України”, оприлюднюючи результати соціологічного опитування.

    Причиною цього, на думку голови правління ЛОГО КВУ Романа Кошового, є насамперед пасивність політичних сил, які не проводять достатньої агітації, тому люди про них не знають. Окрім того, великою проблемою для “рядового” виборця є ознайомлення із програмами партій та їхніми обличчями у списках. До прикладу, у Стрию зафіксували найкоротшу програму партії, яка складається лише із трьох слів. Тими словами несподівано виявилися “За чисте місто”, і, за твердженням представників КВУ, вони належать партії “ОУН в Україні”, яка балотується у міськраду.

    Така тенденція загрозлива ще й через те, що львів’яни втрачають довіру до політичних сил, які не “напружуються”, аби про них і про їхніх кандидатів знала громадськість. Результатом недолугої агітації стало те, що 7,6% виборців віддадуть свій голос “проти всіх”, а ще 2,5% узагалі проігнорують вибори.

    Водночас політично-виборча ситуація на Львівщині активно криміналізується. Про це, на думку представників КВУ, свідчить велика кількість протиправних дій, вчинених проти кандидатів, штабів та агітаторів. Тиск на виборців чинять також за допомогою всепереможного фактора – фінансового. За наразі неперевіреною інформацією КВУ, декілька політичних сил в області намагаються підкупити виборців.

    Стає відомо і про факти протиправної агітації. Як розповів пан Кошовий, мешканець села Тужанівці Миколаївського району отримав “модернізоване” офіційне запрошення на вибори. Зворотний бік запрошення прикрашала рукописна вказівка із номерами політичних сил до різних рівнів, за які потрібно голосувати. КВУ, на жаль, не вдалося достеменно дізнатися, яким політичним силам належать номери у списках, “підказані” виборцеві.

    Прикладом порушення з боку ДВК може слугувати також і факт, виявлений у гуртожитку №6 від ЛНУ ім. Івана Франка. Члени дільничної комісії, порушуючи норми закону, просто залишили на прохідній пачку запрошень для мешканців. Іншим прикладом того, що виборчий процес відбувається з ґанджем, є непоодинокі випадки на дільницях, де мешканців, які приходять перевірити наявність і правильність написання свого імені й адреси у списку виборців, члени комісії “відфутболюють”, запевняючи, що це можна здійснити в день виборів.

    А на Сокальщині сталася взагалі ледь не містична подія: виборець, який уточнив і виправив своє ім’я й імена своїх родичів у недосконалому списку ще в грудні, нещодавно переконався, що список залишився без змін. “Це грубе порушення виборчого процесу з боку дільничних комісій, – наголосив Роман Кошовий. – Воно породжене елементарною лінню членів ДВК, яка утискає права виборців”. Він також наголосив, що самі ДВК стикаються з уже традиційними проблемами будь-яких українських виборів – недостатнє матеріальне й технічне забезпечення, а також не завжди відповідні й належно обладнані приміщення для волевиявлення.

    "Львівська Газета"    

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.