• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко зустрівся з вченими та керівниками підприємств

    Опубликовано: 2006-03-17 17:42:00

    Президент України Віктор Ющенко зустрівся із вченими та керівниками підприємств, що впроваджують новітні наукові розробки та технології. У зустрічі, що відбулася у Харківському Національному університеті ім. В. Н. Каразіна за ініціативою Глави держави, також взяли участь голова Харківської ОДА Арсен Аваков, заступник Глави Секретаріату Президента Анатолій Матвієнко, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, президент Національної академії наук Борис Патон, академіки Володимир Семиноженко, Микола Жулинський, ректор Національного технічного університету України «КПІ» академік Михайло Згуровський та інші. Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Президента.

    На наступній подібній зустрічі її учасники планують обговорити проект Концепції розвитку наукової сфери України.

    У своєму виступі Президент наголосив, що наука, високі технології, освіта – це «стратегічні, знакові питання для прогресу країни». На його переконання, розвиток наукового потенціалу України, безумовно, залежить від розвитку політичної та економічної культури. «Вчений завжди буде заможним тільки там, де є демократія, свобода – це аксіома», – сказав В. Ющенко.

    Президент також зазначив, що залучення інвестицій у наукову галузь має відбуватися в контексті загального розвитку інвестиційного ринку України. «Не маючи відповіді на те, як мобілізувати інвестиції на загальнонаціональному ринку, неможливо вирішити питання як знайти інвестиції для інноваційних технологій», – сказав він. При цьому В. Ющенко підкреслив, що держава та бізнес мають бути партнерами у фінансуванні сфери науки. Він нагадав, що нині державне фінансування науки в Україні становить лише 0,42 відсотка ВВП, тоді як у країнах ЄС цей показник сягає двох відсотків. На думку Президента, вдосконалення потребує також державний механізм управління науковою галуззю.

    У свою чергу, Б. Патон зазначив, що нинішня зустріч свідчить про розуміння Президентом ключової ролі науки у розбудові держави. Він нагадав, що Харківщина посідає перше місце серед областей України за науковим потенціалом, поступаючись у цьому лише Києву. Відтак проведення першої зустрічі Глави держави з провідними науковцями саме в Харкові президент НАНУ вважає закономірним.

    Учасники зустрічі також обговорили такі питання, як впровадження технологій енергозбереження та альтернативних джерел енергії, безпека ядерних реакторів, розвиток технопарків, розширення участі наукових установ у розробці програм державного значення, підготовка необхідних для розвитку галузі законопроектів тощо. Крім того, на думку науковців, нині необхідно подолати бар’єр між освітнім і дослідним секторами науки шляхом створення дослідницьких інститутів, у яких «зникає межа між дослідником і викладачем».

    Окремо було наголошено на розвитку так званої «економіки знань» та залученні у виробництво новітніх наукових розробок. Присутні наголосили, що така політика, безумовно, сприятиме реалізації державної стратегії, виголошеної Президентом у його зверненні до парламенту.

    ELCOMART Политика

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.