• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Цушко розповів про ситуацію на україно - молдовському кордоні

    Опубликовано: 2006-03-20 15:00:00

    За дорученням Президента України Віктора Ющенка голова Одеської облдержадміністрації Василь Цушко виступив у регіональних ЗМІ (в ефірі обласної державної телерадіокомпанії, телеканалу “Одеса” та радіостанції “103,8 FM”) зі зверненням стосовно ситуації на придністровській ділянці Україно – Молдовського кордону.

    Василь Цушко нагадав, що ситуація, що склалась на придністровському сегменті україно-молдовської ділянки державного кордону за останні два тижні супроводжувалась певною напругою, що привернуло увагу з боку багатьох іноземних держав. На думку В. Цушка, це пов`язано з тим, що Україна прийняла рішення перекрити канали контрабанди, які проходили через територію Одеської області та Придністров`я і існували на протязі багатьох років.

    Лише за два останні місяці 2005 року кількість спроб незаконного ввезення на територію України в межах області м`яса та м`ясопродуктів збільшилась на 16,5%, і в основному – на кордоні з Придністров`ям. Лише на цій ділянці кордону було попереджено спроби ввозу 550 тонн м`ясопродуктів.

    Загалом міжвідомчими мобільними групами з числа співробітників правоохоронних органів у 2005 році було виявлено 3117 фактів порушення митних правил, внаслідок чого вилучено контрабанди на суму 26,8 мільйона гривень.

    Одеський губернатор наголосив на тому, що реально цією проблемою досі ніхто не займався. “Справжня причина того галасу, що здійнявся з боку придністровських та деяких іноземних ЗМІ – не у запровадженні реєстраційних процедур Республікою Молдова. Головна причина напруженості – що дві держави – Україна і Молдова вирішили закрити ту чорну контрабандну діру на кордоні.

    Через неї Україна втрачає мільярди гривень, несе не тільки економічні збитки, а й втрачає міжнародний авторитет, адже держава, яка не може навести лад на своїй землі, не користується довірою у світі”, - зазначив В. Цушко. – “Придністровські підприємці готові працювати чесно і відкрито, днями у Кишеневі відбулась нарада за участю торгівельних агентів, і якихось заперечень з їхнього боку не було.

    Більше того – станом на 15 березня в Реєстраційній палаті Республіки Молдова тимчасову реєстрацію отримали 34 підприємства, і 53 – постійну. В той же час, з боку Придністровської Республіки спостерігаються спроби завадити участі підприємств Придністровського регіону у реєстрації у Молдові”.

    3 березня 2006 року в Україну не були пропущені 13 вагонів металопрокату у пункті пропуску “Слободка” та шість вантажівок у пункті пропуску “Платоново”. Пропуск транспортних засобів з України здійснювався без обмежень.

    З 5 березня був заблокований проїзд транспорту у пункті пропуску “Гоянул Ноу” (Республіка Молдова), у пп. “Первомайськ” (Республіка Молдова) на в`їзд перестали приймати вантажівки, на пункті пропуску для залізничного сполучення „Кучурган” (Україна) накопичилось 240 вагонів з вантажами.

    Протягом наступних 10 днів придністровською стороною в пунктах пропуску було призупинено рух вантажного автомобільного та залізничного транспорту з України (за виключенням пп. “Слободка” – металобрухт для Молдовського металургійного заводу та порожні вагони в Україну).

    Був налагоджений безперешкодний рух легкового автотранспорту, мікроавтобусів та автобусів (окрім “Платоново”). Пасажирські та вантажні потяги за узгодженням з відправниками проходили через пункт пропуску “Могилев-Подольський”.

    Починаючи з 6 березня Придністровська сторона організовує мітинги протесту, які проходять в пунктах пропуску “Первомайськ” та з 7 березня у “Гоянул Ноу”. На сьому ранку 16 березня на пунктах пропуску через кордон та поблизу них накопичилось 69 вантажних машин (пп. “Платоново-Гоянул Ноу”), 37 автомобілів поблизу кордону (смт. Красні Окни та с.Новопетрівка), 192 вагони на виїзді з України у пп. “Кучурган”.

    “З самого початку змін на кордоні в Одесі була створена міжвідомча комісія по моніторингу виконання розпорядження Кабінету Міністрів України”, - повідомив Василь Цушко, – “Ця комісія працювала спільно з оперативною групою на чолі зі спецпредставником України з питань придністровського врегулювання Дмитром Ткачом. Спільна діяльність дозволила стабілізувати обстановку, було організовано забезпечення водійського складу вантажних автомобілів в районі пп. “Платоново” та смт. Красні Окни, вжиті інші організаційні заходи”.

    “16 березня в Одесі відбулась нарада за участю дипломатів, представників мінтрансу, прикордонної та митної служб Молдови та України, Одеської облдержадміністрації, яка ще раз довела готовність української та молдовської сторін до врегулювання конфлікту. Самоізоляцією займається лише придністровська сторона”, – наголосив В. Цушко.

    Одеський губернатор назвав те, що відбувається “боротьбою з кримінальними силами”. “Прикро, коли людей, ЗМІ, вводять в оману і фактично примушують ставати на бік криміналу. Адже для громадян, для підприємців проблем ніяких не було. І несподіванок також: план України з врегулювання Придністровського конфлікту підтримали і молдовська, і придністровська сторони.

    Президент Віктор Ющенко неодноразово наголошував: "Вся організація економічних зв’язків, митних процедур повинна відбуватися на основі міжнародних правил, які встановлюють, що перетин будь-якого кордону має відбуватися на базі документообігу та реєстрації, який ведеться в протилежній суверенній країні”.

    А Україна врегульовує торгово-економічні питання з Молдовою, виходячи з визнання територіальної цілісності цієї держави, її незалежності та суверенітету. То ж природно, викликають тільки подив і обурення бажання декого підмінити необхідність дотримання міжнародних норм емоційними ультимативними закликами”, - наголосив В.Цушко.

    Голова Одеської облдержадміністрації висловив впевненість, що одразу після проведення виборів в Україні Придністровська сторона повернеться до цивілізованого переговорного процесу. Припиняться також і погрози “повернути рубильник” Молдовської ГРЕС, зчинивши тим самим проблеми не стільки Україні, і Одеській області зокрема, скільки власним жителям, залишивши їх без світла й тепла в домівках. “Проблеми Молдовської ГРЕС для Одещини немає.

    Це все – передвиборчий шантаж України та спроба реваншу певних політичних сил за програш на президентських виборах. Ми почали реальну боротьбу з контрабандою – а це, звичайно, шкодить тіньовому бізнесу тих, хто 13 років керував країною і регіоном. Вони нервують і лютують, а значить ми на вірному шляху, з нами – більшість громадян!”, - сказав губернатор Одеської області Василь Цушко.

    Військові України та Словацької Республіки готуються до проведення двостороннього навчання

    Сьогодні, 20 березня, на Яворівському полігоні Західного оперативного командування розпочалася початкова конференція з планування двостороннього навчання підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України та Словацької Республіки.

    Учасники делегацій обох країн під керівництвом офіцера відділу планування операцій штабу Сухопутних військ Збройних Сил Словацької Республіки майора Даниле Драгановського та начальника Яворівського полігону Західного ОК Сухопутних військ ЗС України полковника Олександра Струтинського планують підготувати сценарій українсько-словацького навчання, а також погодити терміни та місця проведення подальших заходів з його планування та фінансування.

    Крім того, програмою заходу передбачено ознайомлення учасників майбутніх навчань з можливостями полігону, зокрема, з навчальними місцями. Також представники словацької та української сторони обговорять низку питань, пов’язаних з підготовкою та проведенням тернувань. Планується, що спільне тактичне навчання механізованих підрозділів на Яворівському полігоні розпочнеться наприкінці червня поточного року.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.