• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Анатолiй Кiнах: "Енергетичне НАТО" має цікаві перспективи для України"

    Опубликовано: 2006-03-22 12:25:00

    Контроверсiйнi вибори нового "старого" президента Бiлорусi не пройшли повз увагу багатьох українцiв. Тим бiльше, що стосунки офiцiйних Києва i Мiнська останнiм часом братськими навряд чи назвеш, i зi змiною керiвництва Бiлорусi чимало громадян нашої країни пов'язували потеплiння у двостороннiх вiдносинах. Однак цим надiям не дано було здiйснитися.

    Якi будуть нашi взаємини з пiвнiчним сусiдом? Чи є нинi загроза нашiй нацiональнiй безпецi? Про це -- розмова Експресу з секретарем Ради нацiональної безпеки та оборони України Анатолiєм Кiнахом.

    -- Щороку, весною i влiтку українська економiка потерпає вiд так званих необов'язкових криз -- хлiбної, паливної, цукрової. Що робитиме українська влада, щоб цього року їх не було?

    -- Ми уважно вивчаємо усi обставини, якi формують конкурентоспроможне середовище на ринку. У тому числi й у тих галузях, про якi ви кажете. Що стосується паливно-енергетичного сектора, то я можу заспокоїти наших громадян: поточна ситуацiя з нафтопродуктами на внутрiшнiх ринках України -- стабiльна. Ми не передбачаємо рiзких цiнових коливань.

    Водночас нам належить чiткiше й ефективнiше реагувати на кон'юнктуру свiтового ринку нафти i нафтопродуктiв, особливо в питаннях митних процедур. Сподiваюся, нова Верховна Рада ухвалить проект закону, вiдповiдно до якого Кабiнет Мiнiстрiв дiстане повноваження формувати сучасну митну полiтику в контекстi кон'юнктури на свiтових ринках нафти i нафтопродуктiв. Будуть вжитi й заходи для запобiгання виявам монополiзму i несумлiнної конкуренцiї.

    Днями Рада нацбезпеки та оборони України рекомендувала урядовi прискорити роботу для затвердження балансу енергетичних ресурсiв, потрiбних Українi в 2006 -- 2007 роках. Прийнято також рiшення створити сприятливiшi умови для переробки вдвiчi бiльшої кiлькостi нафти на територiї України. Тому на засiданнi Ради нацiональної безпеки та оборони прийнято рiшення разом iз власниками нафтопереробних заводiв пiдсилити контроль за реалiзацiєю iнвестицiйних програм модернiзацiї цих пiдприємств.

    -- Ранiше йшлося про те, що Україна готова вiдмовитися вiд послуг "Росукренерго", що українська влада обов'язково з'ясує, хто насправдi стоїть за цiєю компанiєю. Як закiнчилося це розслiдування?

    -- Я можу вам послатися на недавнi слова Вiктора Ющенка, який заявив, що українська сторона й досi не знає, хто стоїть за "Росукренерго". Не можуть нам у цьому допомогти й нашi росiйськi партнери. Тому Україна й далi наполягає на тому, щоб вiдмовитися вiд послуг такого посередника, як компанiя "Росукренерго". Ми передали цi нашi пропозицiї росiйському уряду i тепер чекаємо на його вiдповiдь. Ми й далi наполягаємо, щоб стосунки України i Росiї в газовiй сферi будувалися тiльки на прямих, якнайпрозорiших стосунках мiж "Нафтогазом України" i "Газпромом". Без нiяких посередникiв -- "Росукренерго", "Iтери" чи когось iншого. Ми -- за розвиток добросусiдських, взаємовигiдних взаємин з Росiєю, у тому числi й у спiвпрацi в газотранспортнiй галузi.

    Я б хотiв також наголосити на надзвичайнiй важливостi дотримання нашими партнерами принципiв Європейської енергетичної хартiї. Як ви знаєте, нещодавно президент Польщi Качинський висловився за пiдписання угоди про забезпечення енергетичної безпеки країн

    Європи, з участю й України. Такого собi енергетичного НАТО. На мою думку, це дуже цiкава заява, яка може мати дуже хорошi перспективи.

    "Expres.ua"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.