• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Перші підсумки виборів на Львівщині

    Опубликовано: 2006-03-30 10:29:00

    Хід та результати виборчої кампанії в місцеві ради на Львівщині цього року, безумовно, яскраво вирізняються на тлі електорального процесу 2002 року. Ці вибори принесли несподівані результати як на національному, так і на місцевому рівнях.

    Перша відмінність між цими та чотирирічної давнини виборами, передусім, у суто партійному характері боротьби за місця у радах різних рівнів. По-друге, останні вибори відзначилися використанням значно більшої кількості «чорного» піару. По-третє, цього разу ради будуть сформовані виключно з числа помаранчевих та союзних їм політструктур (ПР в міськраді є виключенням з правила, яке, зрештою, не вплине на суть процесів).

    Найбільш напруженою наразі залишається ситуація з підрахунком голосів, відданих за партії та блоки в обласну раду. Через дві доби після закриття виборчих дільниць ще не було жодної офіційної інформації про хоч якісь результати. Звичайно, місцеві виборчі комісії та діюча влада можуть посилатися на норму законодавства та використовувати весь дозволений ліміт часу.

    Однак, як тоді бути з проголошеними обласною виконавчою владою принципами відкритості та відповідальності? Можливо, пояснення такої поведінки влади лежить у площині загальноукраїнського контексту несподіваних, передусім, для «нашоукраїнців» результатів виборів.

    Приголомшлива перемога БЮТ у більшості помаранчевих регіонів дає підстави говорити про високу ймовірність подібного результату і під час голосування до Львівської обласної ради. А це, як наслідок, може поставити жирний хрест на амбіціях чиновників ОДА посісти керівне місце в майбутній раді та її виконкомі. Фактично, відродилася вже давно похована інтрига щодо формування більшості та керівних органів ради. Остаточно про існування чи віртуальність цієї інтриги можна буде сказати лише після бодай перших офіційних результатів.

    Цікаво також було порівняти результати «Нашої України» та БЮТу до обласної та Верховної Ради. В разі, коли, а це очікується, вищий бал отримають суб’єкти парламентських перегонів, можна буде говорити про певний феномен – вотум недовіри до місцевих політиків. Якщо так відбудеться, то це стане чи не основною характеристикою локального виборчого та політичного процесу взагалі. Як стало відомо Західній інформаційній корпорації з джерел у Львівській обласній ТВК, підсумки виборів, хоча офіційно на момент написання статті вони ще не були оприлюднені, до обласної ради мають такий вигляд: «Наша Україна» – 26,62%; БЮТ – 24,43%; УНБ Костенка-Плюща – 5,87%; ВО «Свобода» – 5,62%; «Пора–ПРП» – 5,036; ПППУ – 3,2%.

    Як бачимо, висловлені нами припущення справджуються. Отже, обласна «Наша Україна» втратила шанс самостійно сформувати більшість. Нагадаємо, що губернатор Петро Олійник настійливо переконував громадськість у повній перемозі пропрезидентського блоку і навіть називав цифру — 55%. Очевидно, що за лідерство і створення коаліції в раді боротимуться «нашоукраїнці» з бютівцями. На цей момент приблизно однакові шанси створити коаліцію з малими фракціями у раді, зважаючи на історію міжпартійних стосунків з ними, мають як нашоукраїнці, так і тимошенківці.

    Чи можна говорити про гранд-коаліцію між БЮТом та «Нашою Україною» в обласній раді? Навіть якщо на національному рівні буде створена коаліція, то це далеко не гарантія утворення подібного союзу на обласному рівні. Всі добре пам’ятають перманентний конфлікт в області між двома блоками ще за часів миру між Ющенком та Тимошенко. Зі сфери фантастики виглядає варіант, за якого зможуть домовитися між собою і найбільш харизматичні постаті з конкуруючих блоків – Сендак та Олійник. Тому, скоріш за все, на Львівщину чекає тривалий і цікавий серіал під назвою обласна «спікеріада».

    Значно скоріше підраховують голоси виборців у Львові. За обробленими бюлетенями перемогу на мерських виборах здобув Андрій Садовий. Проте найбільше вражає не це, а розрив між першим і другим місцем, який становить понад 10%. Про кампанію на крісло мера сказано і написано чимало, тож краще спробуймо прогнозувати, якою буде каденція нового міського голови.

    Ні для кого не таємниця, що Садовий є однією з найбільш контроверсійних фігур у місцевому політикумі. Це не зможе не відбитися на його діяльності на новій для себе посаді. Перш за все, Садовому нелегко буде знайти підтримку в тієї частини «Нашої України», що підтримувала Василя Куйбіду. По-друге, вже зараз очевидно, що жодна з політичних сил не зможе сформувати більшість у міській раді (опрацьовано результати голосування 390 300 виборців — «Наша Україна» набирає 24,32%, БЮТ – 19,48%, ГП «Пора» – 7,99%, ВО «Свобода» – 6,65%, УНБ Костенка і Плюща – 5,88%, ПРП – 3,99%, Партія регіонів – 3,15%). В цьому контексті не виглядає надто переконливою фігура нового мера як чинника консолідації представників громади.

    Ці чинники вже зараз дають підстави прогнозувати можливість протистояння нового міського голови з депутатським корпусом, принаймні з його частиною. Очевидно, розуміючи це, Андрій Садовий вже розпочав переговори з новообраними міськими депутатами про створення коаліції. Проте наразі достеменно невідомо з ким, власне, веде переговори Андрій Садовий і які преференції обіцяє в обмін на підтримку.

    У будь-якому випадку вже найближчим часом ми станемо свідками надзвичайно цікавої боротьби всередині представницьких органів Львова та області, навіть не торкаючись інтриги з кандидатурою нового губернатора.

    "Західна iнформаційна корпорація"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.