• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Крим - лідер із фальсифікацій

    Опубликовано: 2006-03-30 15:06:00

    Принаймні так заявляють практично всі учасники виборів у автономії. Декілька учасників виборчого процесу в Криму, які виявили факти фальсифікацій під час виборів, вимагають визнати їхні результати недійсними. Рекордсменом із низької якості організації голосування виявилася Сімферопольська територіальна виборча комісія, яка вчора під тиском громадськості вимушена була визнати результати виборів мера недійсними.

    Так, Кримська республіканська організація політичної партії Народний союз «Наша Україна» поширила заяву, в якій зазначається, що на 14 виборчих дільницях зафіксовано факти невидачі бюлетенів для голосування до Верховної Ради Криму. В Судаку у виборчих бюлетенях навпроти низки партій у бюлетенях стояли позначки про те, що вони зняті з виборів, хоча таких випадків не було. У всіх районах автономії зафіксовано випадки псування виборчих бюлетенів шляхом внесення поправок авторучками, що суворо заборонено чинним законодавством.

    «На основі вищевикладених фактів кримська організація Народний союз «Наша Україна» ставить питання про те, щоб вибори всіх рівнів в АРК були визнані недійсними, - сказав «Дню» народний депутат України, лідер кримської організації НСНУ Володимир Шкляр. - Ми виступаємо за чесні та прозорі вибори й не збираємося миритися з тим, що певні політичні сили знову намагаються підтасувати результати вільного волевиявлення українського народу або перешкоджати йому в цьому».

    Народний депутат Леонід Грач надіслав звернення прокурору Криму Вікторові Шемчуку, в якому повідомляє, що «на більшості виборчих дільниць як у Сімферополі, так і в інших регіонах Криму спостерігалися масові випадки, коли бюлетені з пачки з голосами, відданими за одну партію, перекладали в пачку бюлетенів іншої партії, а в протокол свідомо заносили спотворені дані.

    Протоколи й іншу виборчу документацію, в тому числі бюлетені, передають із дільниць у територіальні (окружні) виборчі комісії не на їх засіданнях, що повинні починатися з моменту надходження перших протоколів про підрахунок голосів на дільниці та продовжуватися безперервно до встановлення результатів голосування, а келійно будь- кому з окремих членів територіальної комісії. Так, у Сімферополі міська територіальна комісія з 27 березня приймає виборчі бюлетені й іншу документацію не в тому приміщенні, де проводяться засідання комісії, а в підвалі.

    Прийом проводять не за встановленими правилами (мішками, без перевірки наявності в них усіх документів та цілісності упаковки спеціальних пакетів). Протоколи про підрахунок голосів виборців приймають окремо, в іншому приміщенні міськвиконкому, неповним складом комісії. Були наявні випадки, коли члени дільничних комісій, не дочекавшись своєї черги, просто кидали мішки з документацією під дверима комісії та залишали будівлю без складання актів.

    У ніч із 27 на 28 березня територіальна комісія перервала свою роботу, всі її члени розійшлися по будинках, підвальне приміщення, в якому зберігалася виборча документація, в тому числі бюлетені, на цей час не було опломбовано і ніким не охоронялося, що не виключає доступу в це приміщення сторонніх осіб, розкрадання документів, вкидання додаткових бюлетенів.

    Офіційні спостерігачі та кандидати в депутати Верховної Ради АРК неодноразово робили з цього приводу зауваження членам комісії, а 28 березня 2006 року був складений «Акт про порушення виборчого законодавства». Леонід Грач вважає, що «всі ці факти свідчать про свідомі системні спроби зірвати вибори в Криму або фальсифікувати результати голосування».

    Понад 10 партійних організацій Ялти - організації партій «Союз», «Відродження», «Європейська столиця», НСНУ, СДПУ(О), Партії зелених, Народного блоку Литвина та ще кількох партій - звернулися до Президента України Віктора Ющенка та голови Центральної виборчої комісії України Ярослава Давидовича та вимагають визнати нинішні вибори такими, що не відбулися, та провести повторні вибори до Ялтинської міськради.

    У зверненні йдеться: «26 березня вибори до Ялтинської міськради відбувалися з великою кількістю порушень, що суттєво вплинули на підсумки голосування». Партії, які підписалися під зверненням, наголошують, що вони не визнають результатів виборів до Ялтинської міськради та вимагають виїзду до Ялти представників Генеральної прокуратури України для перевірки законності цих виборів. «Ми вимагаємо перевиборів до Ялтинської міськради», - наголошується у зверненні.

    Ялтинська організація «Південний Фронт» поширила інформацію, в якій йдеться, що її активісти «схопили за руку фальсифікаторів виборів у місті Ялті та селищах Великої Ялти». Вони виявили та задокументували цілі пачки запечатаних бюлетенів, що містили голоси «не за тих» кандидатів і «не за ті» партії в український і кримський парламент. Ці пачки намагалися (й успішно) замінити пачками з бюлетенями, на 100% заповненими голосами за Партію регіонів. За твердженням волонтерів «Південного Фронту», «в змову вступили представники від блоку «За Януковича», блоку Вітренко, блоку Куніцина, блоку «За Крим». Голоси до українського парламенту замінювалися в усіх випадках на бюлетені за Партію регіонів. Голоси до кримського парламенту також у всіх випадках замінювалися на голоси блоку «За Януковича».

    Голоси за мера Великої Ялти замінювалися бюлетенями за кандидата від Партії регіонів Сергія Брайка. Голоси до Ялтинської міськради розподілялися за попередньо домовленою пропорційною схемою між блоками «За Януковича», Вітренко, Куніцина, «За Крим». У спостерігачів збереглося відео порушень у Лівадії, а також на центральній дільниці Ялти.

    Вибори фактично зірвані. Спостерігачі та представники «скривджених» партій із подивом виявляють нові та нові «зниклі голоси» ялтинців на свою користь. Партії, що не ввійшли до «групи чотирьох», відкликають своїх представників із виборчкомів. Робота виборчкомів Великої Ялти паралізована. Обстановка в місті серед чиновників і кандидатів, які вже майже «перемогли», залишається край напруженою...». Про ці факти також повідомляють усі кримські агентства.

    У свою чергу 98 представників і прихильників блоку Куніцина опублікували звернення, в якому стверджують: «Протягом 26 - 27 березня ворожі та добре відомі кримчанам політичні сили у Сімферополі та Сімферопольському районі здійснили низку віроломних, злочинних діянь, підміняючи урни з бюлетенями, фальсифікуючи підсумкові протоколи голосування, вводячи в оману членів виборчих комісій, знімаючи з голосування достойних народних обранців, щоб таким чином розчистити місце для своїх ставлеників.

    Ми вимагаємо від влади, судових органів, прокуратури оперативної та принципової оцінки порушень у ході виборчої кампанії на багатьох виборчих дільницях, суворого покарання винних у зловживаннях. Ми передаємо до судових органів десятки заяв із приводу порушень, скоєних у ході виборів і підрахунку голосів, а також відео й інші фактичні матеріали, що документують їх...»

    За перші два дні після голосування Кримська виборча комісія не опублікувала жодних відомостей про результати виборів, і в кримських ЗМІ стверджується, що «виборча комісія Криму приховує від кримчан результати виборів». У свою чергу представники виборчкому кажуть, що «комісія ще не отримала жодного протоколу з регіонів, а отже, і пресі повідомляти нічого».

    Кримські організації партій, які вели паралельний підрахунок голосів, поки що повідомляють виборцям суперечливі відомості, що вельми відрізняються одна від одної та яким тому важко довіряти.

    "День"

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.