• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Fitch знизило рейтинг України до переддефолтного рівня: основні причини

    Опубликовано: 2024-07-26 09:00:46

    Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings ухвалило рішення про зниження довгострокового рейтингу дефолту емітента (IDR) України в іноземній валюті з "CC" до "C". Це рішення пов'язане із зупиненням виплат за зовнішнім боргом, про що агентство повідомило у своєму пресрелізі.

    Агентство Fitch пояснює зниження рейтингу тим, що угода уряду з деякими власниками єврооблігацій щодо реструктуризації боргу, а також ухвалення закону про тимчасове призупинення виплат за зовнішнім боргом, вказують на початок процесу дефолту. Це означає, що Україна офіційно оголосила про неспроможність обслуговувати свій борг у повному обсязі.

    Прогнози агентства свідчать про те, що Україна, ймовірно, не зможе виконувати свої зобов'язання за зовнішнім комерційним боргом до завершення процесу реструктуризації. Цей процес включатиме суттєве зменшення основної суми боргу та відсотків, а також подовження термінів виплат. Це викликано необхідністю адаптації боргових зобов'язань до поточної фінансової ситуації країни.

    Варто зазначити, що рейтинг боргу в національній валюті залишився незмінним на рівні "CCC-". Однак високі бюджетні дефіцити, зростання боргу та тривала війна продовжують створювати серйозні ризики для фінансової стабільності України. Fitch підкреслює, що підтримка Міжнародного валютного фонду (МВФ) та інших офіційних кредиторів є критично важливою для задоволення високих потреб країни у фінансуванні, що викликані війною.

    Невизначеність щодо подальшої підтримки з боку США та Європи, а також обмежена здатність внутрішнього ринку поглинати державний борг, ускладнюють фінансове становище України. Це створює додаткові виклики для забезпечення стабільності економіки та покриття боргових зобов'язань.

    Fitch також зазначає, що війна в Україні, ймовірно, триватиме протягом 2024 року та й до 2025 року, що негативно вплине на економіку та політичну стабільність країни. Агентство звертає увагу на слабку інституційну спроможність України, нерівномірне застосування верховенства права та високий рівень корупції, що також відзначається у довгостроковому рейтингу країни.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.