• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Новий прогноз щодо ВВП України на 2023 рік від Мінекономіки: очікують приблизно 4% збільшення

    Опубликовано: 2023-09-12 09:00:03

    Міністерство економіки України висунуло оптимістичний прогноз зростання ВВП України на 2023 рік, очікуючи приблизно 4% збільшення. Це оголосила перший віцепрем’єр-міністр та міністр економіки України Юлія Свириденко під час свого виступу на форумі "Ялтинської європейської стратегії". Її заяви передає пресслужба Міністерства економіки.

    Свириденко зауважила, що українська економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося раніше, і багато інституцій переглядають свої оцінки, піднімаючи прогнози щодо зростання ВВП.

    "Навіть попри втрати в розмірі 29,6% ВВП минулого року, нам вдалося зберегти макрофінансову стабільність завдяки підтримці наших партнерів і рішень, ухвалених українським урядом. В результаті цього, прогнозується, що споживча інфляція в 2023 році сповільниться до 10,6%, а базова інфляція - до 9%", - наголосила вона.

    Свириденко зазначила, що цей прогноз став можливим, навіть ураховуючи події, такі як аварія на Каховській ГЕС та повернення до попереднього оподаткування пального. Міністерство економіки передбачає, що у наступних роках інфляція продовжить знижуватися.

    "Ми, Мінекономіки, очікуємо, що в 2023 році зростання ВВП становитиме близько 4%. Цей прогноз більш оптимістичний, ніж прогноз Національного банку України, який передбачає зростання на рівні 2,9% ВВП", - додала Свириденко.

    За її словами, середньостроковою перспективою передбачається стабільне зростання економіки на рівні 3,5% у 2024 році та навіть на 6,8% у 2025 році. Проте, навіть з такими прогнозами, економіка має значний потенціал для подальшого відновлення. Мінекономіки також передбачає, що рівень безробіття у 2023 році скоротиться до 19%, а у 2024-2025 роках - до 16,9% і 14,4% відповідно.

    "Ключовою проблемою високого рівня безробіття є відсутність необхідних навичок серед безробітних, які відповідають потребам роботодавців. Тому ми інвестуємо в навчальні заклади, які допомагають підготувати і перекваліфікувати безробітних", - пояснила Свириденко.

    Також прогнози на кілька ключових галузей економіки покращилися. Виробництво зернових та олійних культур обіцяє бути вищим, ніж у попередньому році, і очікується, що експорт цих продуктів становитиме не менше 50 мільйонів тонн. Також передбачається експорт не менше 10 мільйонів тонн олії та шроту.

    За словами Свириденко, виробництво в металургійній промисловості зростає, і внаслідок цього збільшується експорт металопродукції. Проте загальний обсяг виробництва поки що майже в чотири рази нижчий, ніж до 2022 року. Прогноз на 2023 рік передбачає виробництво 6 мільйонів тонн сталі.

    "Ми віримо, що ми зможемо покращити експортну логістику, особливо через дельту Дунаю і Румунію, а також через безпечний коридор до портів Великої Одеси. Вже чотири судна скористалися цим маршрутом, і очікується, що ще два прибудуть", - додала міністр.

    Перед настанням сезону великого експорту, що розпочнеться в листопаді з експорту кукурудзи, Мінекономіки планує впровадити дві схеми страхування - одну з підтримкою українського уряду і одну з підтримкою Європейського банку реконструкції та розвитку.

    "Ми робимо все можливе, щоб зменшити ризики для економіки. Ми сподіваємося, що бізнес активізує свою діяльність в Україні, реалізуючи короткострокові та довгострокові проекти", - підсумувала голова Мінекономіки.

    За словами Юлії Свириденко, найближчі чотири роки стануть періодом переходу до економіки, яка росте швидко і спрямована в майбутнє. В рамках Ukrainian Facility, передбачено заходи, спрямовані на реалізацію масштабних "зелених" проектів у металургійній галузі та інших екологічно чистих індустріях, що мають зміцнити інтеграцію України в Європейський союз та світові ринки.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.