• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міни на крівлях енергоблоків ЗАЕС не знайдено - МАГАТЕ

    Опубликовано: 2023-08-08 13:30:44

    Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) не змогли виявити міни чи вибухові речовини на крівлях 3-го та 4-го енергоблоків, а також крівлях машинних залів окупованої Росією Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Інспекторам був наданий доступ до дахів 3 серпня після неодноразових прохань. Цю інформацію оприлюднило Міжнародне агентство з атомної енергії.

    Доступ до дахів було надано після дев'ятої зміни команди МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, яка знаходиться поблизу лінії фронту між українськими і російськими окупаційними військами. Однак експерти МАГАТЕ продовжать домагатися доступу до крівель решти чотирьох енергоблоків на ЗАЕС.

    Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив вдячність за надання додаткового доступу інспекторам. Він підкреслив важливість своєчасної та об'єктивної інформації про ситуацію на місцях, щоб підтримувати зусилля з підтримки ядерної безпеки та захисту в умовах військового конфлікту.

    Експерти МАГАТЕ також наголошують на потенційних загрозах ядерній безпеці, з якими стикається Запорізька АЕС. Вони закликають всі сторони утримуватись від будь-яких дій, які можуть спричинити ядерну аварію з непередбачуваними наслідками для здоров'я людей та навколишнього середовища.

    На початку серпня група МАГАТЕ підтвердила наявність мін на території ЗАЕС, які були виявлені 23 липня. Жодних нових мін чи вибухових речовин під час інспекцій за останній тиждень не було виявлено.

    У зв'язку з переведенням енергоблоку №5 в режим "холодного зупину", розпочалися роботи з технічного обслуговування, включаючи перевірку систем безпеки, що захищають реактор і його паливо. МАГАТЕ вимагає повної інформації про обсяг робіт на цьому енергоблоці, з урахуванням обмеженої наявності запасних частин та зменшення обслуговуючого персоналу на ЗАЕС.

    Окрім цього, агентство уважно стежить за рівнем води для охолодження реакторів на ЗАЕС. Рівень води в ставку-охолоджувачі станції продовжує зменшуватися зі швидкістю близько 1 см на добу, однак МАГАТЕ запевняє, що води вистачить ще на багато місяців.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.