• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Можлива мобілізація осіб з гіпертонією: що передбачає законодавство

    Опубликовано: 2023-07-03 15:50:17

    Україна страждає від високої смертності населення від серцево-судинних захворювань, а гіпертонія є однією з найпоширеніших хвороб. Часто виникає питання, чи можуть особи з гіпертонією бути призвані на військову службу. Перед відправленням на призовну комісію військовозобов'язаний проходить військово-лікарську комісію (ВЛК), яка вирішує, чи може особа бути мобілізованою. Давайте розберемося, яка ступінь гіпертонії вивільняє від мобілізації.

    Що таке гіпертонія?
    Гіпертонія або артеріальна гіпертензія характеризується підвищеним артеріальним тиском. Протягом тривалого часу ця хвороба може протікати без симптомів. Однак у деяких випадках гіпертонія може проявлятися наступними симптомами:

    Інтенсивний біль або великий дискомфорт за грудиною або в області серця.
    Розлад мовлення, слабкість в одній руці, асиметрія обличчя.
    Інтенсивний головний біль, супроводжуваний заплутаністю свідомості та порушеннями зору.
    Нудота, блювання, одиночка.
    Судоми та навіть втрата свідомості.
    Виражені тривожні розлади.

    Можлива мобілізація осіб з гіпертонією
    У Положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України визначений список хвороб, при наявності яких військовозобов'язаного можуть визнати непридатним до військової служби або тимчасово непридатним.

    Щодо гіпертонії, Положення вказує, що військовозобов'язаного можуть визнати непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, якщо він має:

    Хвороби, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском I10-I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія).
    Гіпертонічна хвороба III стадії.
    Злоякісна (швидкопрогресуюча) форма гіпертонічної хвороби.
    Симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням АТ до 3 ступеня.
    Комбінація симптоматичної артеріальної гіпертензії будь-якої ступені з асоційованими клінічними станами.
    Стан після тромбоемболії легеневої артерії або легеневої гіпертензії внаслідок хронічних тромботичних або емболічних захворювань.
    Легенева гіпертензія, пов'язана з ураженням лівих відділів серця з ознаками правожелудкової декомпенсації.
    Легенева гіпертензія, пов'язана з патологією дихальної системи та/або гіпоксемією, з ознаками правожелудкової декомпенсації.
    Легенева артеріальна гіпертензія (включаючи ідіопатичну) ступенями тяжкості III-IV ФК. При легеневій артеріальній гіпертензії рішення експерта приймається згідно з основним захворюванням.

    Зазначено, що гіпертонічну хворобу I та II ступеня військовозобов'язаного можуть визнати непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатним до військової служби в умовах воєнного часу.

    Варто зазначити, що рішення щодо придатності до військової служби приймається Військово-лікарською комісією на підставі медичного огляду та оцінки стану здоров'я військовозобов'язаного. Для отримання точної інформації щодо власного стану і можливості призову до військової служби, рекомендується звернутися до місцевої призовної комісії або медичного закладу, що займається військово-лікарською експертизою.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.