• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чехія озвучила позицію щодо необхідності реформи Радбезу ООН через РФ

    Опубликовано: 2023-04-04 09:20:44

    Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський підтримує ініціативу українського президента Володимира Зеленського щодо реформування Ради безпеки ООН. Про це він написав у своєму Twitter.

    "Згоден із Зеленським, що Раду безпеки ООН потрібно реформувати. Останнім свідченням тому є те, що в інституції, яка має забезпечувати мир, почала головувати країна, яка порушує Статут ООН і своєю варварською поведінкою загрожує безпеці всього світу", - написав він.

    Нагадаємо, що з 1 квітня розпочався місячний термін, протягом якого головою Ради безпеки ООН буде Росія, яка є також постійним членом цього органу. Загалом до ради входять 15 країн, з яких п'ять – постійно (включаючи Китай, США, Велику Британію та Францію).

    У 2023 році до ради входять також Габон, Гана, Мозамбік від Африки, ОАЕ та Японія від Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Албанія від Східної Європи, Бразилія та Еквадор від Латинської Америки, а також Мальта та Швейцарія від Західної Європи.

    При цьому ще рік тому, 5 квітня 2022 року, Зеленський виступив через відеозв'язок на засіданні Ради Безпеки ООН, де жорстко розкритикував нездатність цієї організації реагувати на війни у світі та ініціював термінове проведення у Києві глобальної конференції з перегляду світової системи безпеки.

    Вона очікувано не відбулася, проте ініціатива з реформування ООН надалі отримала публічну підтримку лідерів низки країн, у тому числі постійних членів Радбезу – США та Франції. Причому критикував Зеленський ООН і раніше, але тоді – у світлі пандемії Covid-19.

    Наприкінці серпня перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко, голови комітетів та голови парламентських делегацій України у міжнародних інституціях   порушили питання про "фіктивність членства" Росії в ООН в цілому та в його Раді безпеки зокрема. 1 грудня український парламент ухвалив заяву про нелегітимність перебування Росії в ООН, виклавши низку аргументів на користь такої позиції.

    Напередодні ж Зеленський жорстко відреагував на початок російського головування в Раді безпеки ООН, заявивши, що йому складно уявити "щось, що ще краще б доводило повне банкрутство таких інституцій", і висловив упевненість у майбутній реформі Радбезу.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.