• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Японія вкотре назвала Курильські острови «незаконно окупованими» росією

    Опубликовано: 2023-02-08 17:30:06

    Японський уряд і громадські групи вкотре розкритикували росію за "незаконну окупацію" Курильських островів на щорічному з'їзді з вимогою їх повернення. Токіо використало цей термін стосовно спірної території вперше за п’ять років після погіршення двосторонніх відносин через війну рф проти України. Про це повідомляє УНН з посиланням на Kyodo News.

    Цитата

    "Це абсолютно неприйнятно, що Північні території досі не повернуті після незаконної окупації Радянським Союзом 77 років тому", - йдеться в заяві, прийнятій під час щорічного заходу в Токіо, стосовно островів, які росія називає Південними Курилами.

    Деталі

    З'їзд, ініційований урядом, відбувся вперше після того, як росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році. Тоді Японія запровадила санкції проти росії, що спонукало москву призупинити переговори про укладення мирного договору, які ведуться десятиліттями. Також були зупинені двосторонні програми безвізового обміну, зокрема ті, які дозволяють японцям відвідувати могили своїх предків на островах.

    Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда висловив надію на відновлення переговорів та програм між двома країнами, назвавши це "одним із пріоритетів" японсько-російських відносин. Він також заявив, що японський уряд зберігає свою позицію щодо "розв'язання територіального питання з росією" та підписання післявоєнного мирного договору, попри нинішній "важкий стан" двосторонніх відносин.

    Доповнення

    З'їзд проводиться щороку в "День північних територій", який припадає на 7 лютого. У цей день у 1855 році між росією та Японією був підписаний Сімодський договір, згідно з яким Японії переходили острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група островів Хабомаї, а інші острова Курильської гряди визнавали російськими володіннями.

    Японія стверджує, що радянський союз незаконно захопив ці острови незабаром після капітуляції країни під час Другої світової війни 15 серпня 1945 року. Своєю чергою, росія стверджує, що дії були законними.

    У 2019 і 2020 роках у заяві японського уряду не використовувалося словосполучення "незаконна окупація", ймовірно, щоб уникнути посилення напруженості з москвою. Тоді колишній прем’єр-міністр Сіндзо Абе зробив вирішення суперечки щодо території однією зі своїх головних цілей.

    Наступні два роки, після того, як Абе пішов з посади, формулювання заяви було переглянуто, і присутність росії на островах назвали "окупацією без правових підстав".

    Нагадаємо

    У неділю, 29 січня, росія заявила, що не буде проводити щорічні переговори з Японією щодо відновлення угоди, яка дозволяє японським рибалкам працювати поблизу спірних островів, заявивши, що Японія вжила антиросійських заходів.

    Марина Тищенко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.