• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ПАР схиляється до підтримки пропаганди Росії, це попередження союзникам України – FT

    Опубликовано: 2023-01-30 13:00:12

    Зміна "нейтральної" позиції влади ПАР щодо війни Росії проти України у бік підтримки Кремля – свідчення успіху росіян у розпалюванні сумнівів про те, хто несе відповідальність за цю повномасштабну війну. Про це пише Джозеф Коттеріл, кореспондент Financial Times у Преторії.

    "Міністерка закордонних справ Південної Африки цього тижня посміхалася, приймаючи у себе російського колегу Сергія Лаврова вперше після вторгнення Росії в Україну. Наледі Пандор сказала, що її уряд, номінально нейтральний у конфлікті, тепер менш схильний критикувати Москву через те, що Захід постачає Києву бойові танки", – пише він.

    Автор зазначає, що, за її словами на брифінгу, повторення заклику ПАР до виведення російських військ з України, зробленого на початку повномасштабної війни, "було б спрощеним та інфантильним, враховуючи масову передачу зброї [Україні]".

    "Лавров сяяв [поруч]", – зазначає він.

    Оглядач FT пише: такі коментарі топчиновниці ПАР "є попередженням союзникам Києва, що майже через рік після початку повномасштабного вторгнення Москва далеко не ізольована в очах світової громадської думки".

    Видання підкреслює, що ПАР – не єдина серед країн глобального півдня, яка відмовляється від обрання позиції щодо цієї війни: "Країни Латинської Америки також, як і раніше, побоюються займати чиюсь сторону". Наприклад, минулого тижня "лівий" президент Колумбії Густаво Петро заявив у Буенос-Айресі, що він відхилив запит США на постачання Україні запасів зброї радянського/російського виробництва, які не використовуються.

    "Є побоювання, що підтримка Південною Африкою Росії є прикладом того, як країна переходить від риторики до мовчазної згоди з кремлівською кампанією щодо подолання міжнародних санкцій", – наголосив журналіст.

    Деякі аналітики вважають, що африканські країни використовують протистояння РФ та Заходу у своїх інтересах. Наприклад, багато хто з них "вітає Лаврова в очікуванні, що Захід зрештою прийде і переб'є його [пропозицію]. А якщо ні, то зрештою вони щось отримають від Росії", сказав Олександр Габуєв, старший науковий працівник Фонду Карнегі.

    У річницю вторгнення 24 лютого відбудуться військово-морські навчання ПАР із РФ та Китаєм, де Кремль показуватиме фрегат "Адмірал Горшков", озброєний гіперзвуковими крилатими ракетами. Міноборони африканської країни заявило, що "всупереч твердженням наших критиків, ПАР не відмовляється від своєї нейтральної позиції щодо російсько-українського конфлікту, проводячи ці навчання".

    Там заявили, що вони проводили операції також із ВМС США та ВМС Франції у 2022 році, хоча, як зазначає FT, ці маневри були зосереджені на навчанні морської поліції та надання гуманітарної допомоги.

    Опозиція в ПАР вважає, що майбутні навчання на морі – привід для РФ продемонструвати свій геополітичний вплив на півдні Африки.

    Проте не все так погано, пише видання: кремлівська дипломатія на континенті має свої обмеження. Лавров, наприклад, заїхав до Анголи (країна – давній покупець радянської/російської зброї), яка проголосувала в ООН за засудження російської спроби анексії української території. Його поїздка до Ботсвани, яка також критикує спробу анексії, взагалі була скасована.

    Євген Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.