• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Таліби заборонили жінкам працювати в неурядових організаціях

    Опубликовано: 2022-12-27 09:40:03

    Керована талібами адміністрація Афганістану в суботу наказала всім місцевим та іноземним неурядовим організаціям припинити роботу жінок-співробітниць.

    Про це пише Reuters.

    У листі від міністерства економіки, підтвердженому речником Абдулрахманом Хабібом, говориться, що жінкам-співробітницям неурядових організацій  заборонено працювати до подальшого розпорядження, оскільки деякі з них не дотримувалися тлумачення адміністрації ісламського дрес-коду для жінок.

    Це сталося через кілька днів після того, як Талібан наказав закрити університети для жінок , що викликало глобальне засудження та викликало протести та різку критику в Афганістані.

    Обидва рішення є останніми обмеженнями щодо жінок, які, ймовірно, підірвуть зусилля керованої Талібаном адміністрації отримати міжнародне визнання та зняти санкції, які серйозно заважають економіці.

    Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у Twitter, що він "глибоко стурбований", оскільки цей крок "порушить життєво важливу допомогу мільйонам людей", додавши: "Жінки займають центральне місце в гуманітарних операціях у всьому світі. Це рішення може бути руйнівним для афганського народу".

    Раміз Алекперов, заступник спеціального представника ООН в Афганістані та гуманітарний координатор, сказав Reuters, що, хоча ООН не отримала наказу, це матиме серйозний вплив на роботу організації.

    "Це вплине на багато наших програм", — сказав він, оскільки їм потрібен жіночий персонал для оцінки гуманітарних потреб і визначення бенефіціарів, інакше вони не зможуть реалізувати програми допомоги.

    Міжнародне агентство з надання допомоги AfghanAid заявило, що негайно призупиняє роботу, поки консультується з іншими неурядовими організаціями..

    Потенційна загроза програмам допомоги, до яких мають доступ мільйони афганців, виникла тоді, коли, за даними гуманітарних агенцій, більше половини населення покладається на гуманітарну допомогу, а також у найхолоднішу пору року в гірській країні.

    "Ніколи не буває відповідного часу для чогось подібного... але цей конкретний час дуже невдалий, тому що взимку люди найбільше потребують допомоги, а афганські зими дуже суворі", — сказав Алекперов.

    Він підкреслив, що його офіс проведе консультації з неурядовими організаціями та агентствами ООН у неділю та спробує зустрітися з владою Талібану для пояснення.

    Працівники гуманітарних організацій кажуть, що працівники жіночої статі важливі в країні, де правила та культурні звичаї переважно не дозволяють чоловікам надавати допомогу жінкам-бенефіціарам.

    "Важливим принципом доставки гуманітарної допомоги є можливість жінок самостійно і безперешкодно брати участь у її розподілі, тому якщо ми не зможемо зробити це принципово, то жодні донори не будуть фінансувати такі програми", — заявив Алекперов.

    Нагадаємо, лідер радикального ісламістського руху "Талібан" Хайбатулла Ахундзада, що захопив владу у Афганістані у 2021 році, наказав суддям повністю дотримуватися законів шаріату, які включають публічні страти, побиття камінням, ампутацію кінцівок тощо.

    Світлана Манько

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.