• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чехія запропонувала знизити на третину пропоновану межу цін на газ у ЄС

    Опубликовано: 2022-12-20 17:00:58

    Уряд Чехії запропонував компроміс зі зниження стелі цін до 188 євро за МВт·год (приблизно $2000 за куб.м газу). Це на третину нижче за початкову пропозицію Єврокомісії — 275 євро (близько $3000 за 1000 куб.м). Компромісну пропозицію щодо стелі цін на газ міністри енергетики країн-членів ЄС обговорять у понеділок, 19 грудня. Про це повідомляє Bloomberg.

    Зниження межі ціни на газ
    Обговорення заходів, здатних скоригувати ціни на газ на ринку та захистити споживачів від їхніх стрибків, розпочалося з весни 2022 року.

    У листопаді Європейська комісія (ЄК) запропонувала обмежити ціну на газ для ЄС рівнем 275 євро за МВт·год, встановивши цю стелю для ф'ючерсів з виконанням наступного місяця, які торгуються на нідерландській біржі TTF і є орієнтиром цін для решти Європи. Обмеження діятиме протягом року з 1 січня 2023 року, але може бути продовжено після ревізії, яка має бути проведена до листопада 2023 року.

    У середині грудня ЄС не зміг дійти згоди щодо встановлення стелі цін на газ. Раніше компроміс передбачалося досягти за рахунок зниження рівня стелі до 220 євро за МВт·год (приблизно $2450 за 1000 куб. м), а пізніше до 200 євро (близько $2230 за 1000 куб. м).

    Остання редакція угоди про граничні ціни, з якою ознайомився Bloomberg, передбачає, що механізм корекції газового ринку почне діяти, коли ф'ючерсні контракти на TTF перевищать 188 євро за МВт·год. Для цього також потрібно, щоб розрив із заздалегідь визначеним кошиком цін на скраплений природний газ (ЗПГ) перевищував 35 євро. Контракти, що перевищують граничні ціни, не будуть дозволені до виконання.

    Новий проєкт угоди про обмеження ціни на газ дозволяє Європейській комісії (ЄК) припинити втручання на ринку, якщо це підриває зусилля ЄС щодо скорочення попиту на газ.

    ЄК також зможе негайно призупинити дію механізму, якщо це поставить під загрозу безпеку постачання.

    За повідомленням Reuters, Німеччина, Австрія та Нідерланди виступали проти обмежень цін на газ, побоюючись, що трейдери перенаправлять постачання в інші регіони, але інші держави-члени ЄС, включаючи Грецію, Бельгію, Італію та Польщу, вимагали встановити цінову стелю, вважаючи, що він захистить їхню економіку від високих цін на енергоносії.

    Нагадаємо
    5 грудня набуло чинності рішення Ради ЄС про ліміт ціни на російську нафту та заборону морського транспортування російської нафти до третіх країн.

    Перед тим на початку грудня країни групи G7 оголосили, що погодилися встановити стелю цін на нафту, яка експортується з РФ морем, на рівні $60 за барель.

    Функціонування механізму граничної ціни переглядатиметься кожні два місяці з метою реагування на розвиток ситуації на ринку, і встановлюватиметься на рівні щонайменше на 5% нижче середньоринкової ціни на російську нафту та нафтопродукти, розрахованої на основі даних Міжнародного енергетичного агентства.

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.