• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Запаси боєприпасів ЄС швидко тануть через війну. Боррель закликав реанімувати ОПК Європи

    Опубликовано: 2022-12-09 13:00:17

    Європейцям слід взяти на себе більше відповідальності за свою ж безпеку, реанімувати оборонну промисловість і достатньо озброїтися, щоб допомагати Україні боєприпасами та зброєю, а також стримувати потенційну воєнну агресію Росії проти країн ЄС. Про це на конференції Європейського оборонного агентства заявив голова євродипломатії та цієї структури Жозеп Боррель.

    Він нагадав присутнім, що на сході Європи проти України ведеться справжня конвенційна повномасштабна війна, "яку ми бачили тільки у фільмах", і там не якийсь "конфлікт низької інтенсивності чи гібридна війна".

    З плином місяців війни "ми зрозуміли, що наші арсенали швидко виснажуються", сказав Боррель, "бо військова допомога Україні йде не із заводських конвеєрів, а зі складів армій". Причина, додав глава Європейського оборонного агентства, – тому що військова промисловість ЄС роками не отримувала належного фінансування.

    "Я знаю, що громадська думка віддає перевагу олії, а не гарматам, безумовно, але ми роками недоінвестували [в ОПК]. І ці склади швидко порожніють, тому що вони й були майже порожніми", – зазначив Боррель.

    За його словами, проблема не лише в дефіциті боєприпасів, а й "недостатньо хороших" логістичних ланцюжках.

    Топдипломат наголосив, що Європі "бракує критичних оборонних можливостей, щоб захистити себе від загроз найвищого рівня", і закликав – "європейці повинні взяти на себе більшу відповідальність за свою ж безпеку".

    "Хороша новина", сказав Боррель, полягає в тому, що країни-члени ЄС почали посилено "і якісно" витрачатися на оборону: 2021 року загальні витрати країн ЄС на це зросли на 6% – до 214 млрд євро, і зараз зростають далі.

    Він закликав союзників нарощувати оборонні замовлення, а промисловців – подати інформацію, що, як швидко і в яких обсягах вони можуть виробляти. Це потрібно для того, додав він, щоб максимально швидко наростити виробництво та в стислий термін забезпечити союзників та Україну необхідною кількістю озброєнь та боєприпасів.

    "Наразі все покращується, але недостатньо, особливо в частині кооперації. У короткостроковій перспективі потрібно спільно інвестувати та зробити закупівлі. Закупити більше – і спільно", – сказав Боррель.

    Він визнав, що на 500 млн євро, які Брюссель виділить на ОПК, – це мало, але зазначив, що це лише "стартовий поштовх".

    Євген Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.