• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Папа Римський назвав постачання зброї Україні морально прийнятним

    Опубликовано: 2022-09-16 12:00:50

    Папа Римський Франциск заявив, що постачати Україні зброю, якою вона захищається від російської агресії та боронить свою територіальну цілісність і свободу, є морально законним.

    Про це повідомляє Reuters.

    Папу запитали, чи з точки зору моралі правильно відправляти зброю Україні.

    "Це політичне рішення, яке може бути моральним, морально прийнятним, якщо воно ухвалюється в умовах моралі", — сказав Франциск.

    Він пояснив принципи Римо-Католицької Церкви "Справедливої ​​війни", які дозволяють пропорційне використання смертоносної зброї для самозахисту від держави-агресора.

    "Самооборона - це не тільки закон, але й прояв любові до Батьківщини. Хто не захищає себе, хто щось не захищає, той її не любить. Хто захищає, любить", - сказав він.

    Пояснюючи різницю між моральним чи аморальним постачанням зброї іншій країні, Франциск сказав:

    "Це може бути аморальним, якщо наміром є спровокувати нову війну або продати чи викинути зброю, яка країні більше не потрібна. Мотивація – це те, що значною мірою визначає моральність цієї дії", – сказав він.

    Папу Римського також запитали, чи повинна Україна вести переговори з країною, яка напала на неї, і чи існує "червона лінія", залежно від діяльності Росії, після чого вона може відмовитися від переговорів.

    "Завжди важко зрозуміти діалог з країнами, які почали війну... це важко, але цього не варто відкидати. Я б не виключав діалогу з будь-якою силою, яка воює, навіть з агресором... Іноді доводиться вести такий діалог. Це пахне, але це потрібно робити", — сказав пантифік.

    Папа використовував італійське слово "puzza" (запах або сморід), що в розмовній мові еквівалентно англійському "затиснути ніс", щоб описати те, чого людина не хоче робити.

    "Діалог- це завжди крок вперед, з простягнутою рукою, завжди. Бо інакше ми закриваємо єдині розумні двері до миру. Іноді агресор ине сприймають діалог. Як шкода. Але діалог завжди потрібно вести або принаймні пропонувати. І це йде на користь тим, хто його пропонує", - сказав Франциск.

    Нагадаємо, що 25 серпня Міністерство закордонних справ України викликало апостольського нунція в Україні Вісвальдаса Кульбокаса у зв’язку із висловлюваннями папи Франциска про дочку російського націоналістичного публіциста, філософа та соціолога Олександра Дугіна Дар'ю, вбиту внаслідок підриву авто в Московській області 20 серпня. Тоді пантифік назвав її "безневинною жертвою".

    Пізніше у Ватикані пояснили, що заяви папи римського Франциска, зокрема сказані в останні дні, слід сприймати як висловлені на захист цінності людського життя, а не задля демонстрації політичної позиції

    Світлана Манько

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.