• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Захід закликав надати російським алмазам статус «кривавих»

    Опубликовано: 2022-08-17 13:00:44

    Україна, США, країни Євросоюзу, Канада та інші західні держави вимагають надати російським алмазам статус "кривавих", або "конфліктних". Вони наголошують, що виторг від продажу дорогоцінного каміння йде на підтримку війни в Україні, пише The New York Times з посиланням на лист Держдепартаменту США на ім'я голови Кімберлійського процесу.

    Питання про те, чи можна вважати російське дорогоцінне каміння "конфліктними", країни-учасниці Кімберлійського процесу розглядали в червні. Тоді рішення було заблоковане самою Росією, Білоруссю, Китаєм та деякими іншими країнами. У Росії вважають це "політичною демагогією".

    Наступна зустріч учасників Кімберлійського процесу запланована на листопад, і напруга довкола російських алмазів загрожує затьмарити її роботу, пише NYT. "Кімберлійський процес не може мовчати після військової агресії одного учасника проти іншого", – заявив виданню представник Європейської служби зовнішніх справ.

    "Російські алмази залучені до фінансування війни РФ проти України, що робить ці алмази не просто конфліктними, а кривавими", – вважає Володимир Татаринцев, заступник директора Державного гемологічного центру України.

    Зараз алмази та діаманти російського походження знаходяться під санкціями окремих країн. США, Канада, Велика Британія заборонили імпорт багатьох видів алмазів з РФ. Під санкціями опинилася і російська компанія "Алроса", на яку припадає майже третина ринку необроблених алмазів.

    Проте американські санкції, наприклад, мають велику лазівку. Вони стосуються лише російських необроблених алмазів, але ті рідко потрапляють на ринок США у такому вигляді. Переважна більшість алмазів потрапляє на полірувальні центри в Індії, де немає заборони на російське каміння, і там походження змінюється – російські алмази стають індійськими діамантами.

    Визнання російських алмазів "кривавими" могло б зупинити цю практику.

    Андрей Водяный
     
    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.