• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як пережити поїздку, політ або морську подорож

    Опубликовано: 2022-08-16 14:48:39

    Поради для тих, хто погано переносить дорогу, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Кінетоз, або хвороба руху, може значно зіпсувати враження від подорожі, але це не привід відмовляти собі в цікавій відпустці. Зібрали для вас способи впоратися з заколисуванням і нездужанням в дорозі, інформує Ukr.Media.

    За можливості, уникайте тригерів

    Нехай ви не можете повністю відмовитися від користування транспортом, але зменшити неприємні відчуття від подорожі у ваших силах.

    Страждаєте від заколисування — сідайте в правильних місцях. Обирайте літак більш просторий, в них, зазвичай, трясе не так сильно, як в невеликих. Якщо переміщаєтеся на човні — сідайте в центр, там рух води відчувається менше, ніж по краях. При поїздці в автомобілі або автобусі намагайтеся сісти вперед.

    За словами професора прикладної психології Вестмінстерського університету Джона Голдінга, найбільше до заколисування схильні діти у віці 8-12 років. Ще одна група ризику — люди, що страждають мігренню. Діти часто переростають цю проблему, але 5-10% людей не позбуваються кінетозу все життя.

    Стежте за диханням

    За словами Голдінга, контроль за диханням допомагає впоратися із запамороченням і нудотою в два рази ефективніше медичних препаратів. Блювотний рефлекс відключає дихальний імпульс, і навпаки — якщо ви сконцентруєтеся на диханні, то можете придушити блювотні позиви. Крім того, дихання заспокоїть хвилювання і допоможе відволіктися. Можете заздалегідь попрактикувати різні дихальні техніки та вибрати ту, що найбільше підходить. Починайте стежити за диханням ще до того, як вас почне заколисувати.

    Досліджуйте лікарські методи

    Ліки, що містять гіосцин, і антигістамінні препарати можуть бути ефективними у боротьбі з кінетозом, але будуть викликати сонливість і знижувати увагу, що незручно, якщо ви за кермом. Є багато інших засобів і ліків. Щоб вибрати своє, ретельно вивчіть побічні ефекти та перевірте, чи сумісні вони з водінням автомобіля (якщо це важливо). Пам’ятайте, що ліки треба приймати заздалегідь. Як тільки ви відчули нудоту і зрозуміли, що вас захитало, пити таблетки вже марно — вони навряд чи засвояться організмом.

    Крім медикаментів є багато народних рецептів від кінетозу: наприклад, імбир або вітамін С. Є навіть ідея, що якщо туго перемотати зап’ясті еластичним бинтом, то відбудеться вплив на точку, що відповідає за нудоту. Але всі ці методи не мають наукового підтвердження.

    Стежте за горизонтом

    Найпростіше пояснення хвороби руху — сенсорний конфлікт, при якому вестибулярний апарат вважає, що ви не рухаєтеся, а очі подають в мозок сигнал про те, що тіло переміщається в просторі: пливуть дерева за вікном, вода хлюпоче. Постарайтеся зменшити кількість сенсорної інформації, що надходить у мозок. Сконцентруйтеся на горизонті, відмовтеся від читання книг або смартфона, тримайте голову нерухомо.

    Посилити кінетоз можуть нікотин, алкоголь і рясний обід перед подорожжю.

    Спробуйте метод поступового звикання

    Вестибулярний апарат можна натренувати, але краще це робити поступово. Якщо раніше ви взагалі уникали громадського транспорту або морських прогулянок, не кидайтеся відразу у багатогодинну подорож. Почніть з коротких поїздок, повільно збільшуючи їх тривалість.

    Однак Голдінг попереджає, що у цього методу є недолік: звикання дуже специфічне для кожної конкретної ситуації. Наприклад, якщо ви звикли їздити на задньому сидінні машини та вас більше не нудить, не факт, що симптоми кінетозу не повернуться на воді.

    Правильно акліматизуйтеся

    Тим, хто страждає від кінетозу, особливо важливо відповідально підходити до процесу акліматизації: без нормального сну симптоми хвороби руху можуть зберегтися на кілька днів. Якщо подорожуєте через кілька годинних поясів, напевно зіткнетеся з джетлагом — розбіжністю вашого циркадного і природного добового ритмів. Його симптоми: нездужання, дратівливість, сильна втома і порушення працездатності.

    Повністю запобігти джетлагу не можна, особливо якщо переміщаєтеся між містами з багатогодинною різницею в часі, але є способи підготуватися до нього. Почніть поступово звикати до нового режиму заздалегідь, зміщуючи час сну і пробудження ще вдома за кілька днів до польоту.

    У середньому наше тіло пристосовується до 1-2 часових поясів в день. У перші дні на новому місці намагайтеся частіше бувати на вулиці — організм орієнтується на сонячне світло або його відсутність.

    Не спіть вдень або подрімайте зовсім небагато. Пийте більше води, уникайте переїдання, екзотичної їжі та фізичних навантажень.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.