• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Що таке вовчак: які його симптоми та діагностика

    Опубликовано: 2022-07-27 08:48:39

    Вовчак є аутоімунним захворюванням, яким страждають близько 5 мільйонів осіб у всьому світі, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Діагностика вовчака — справа непроста. Його ознаки і симптоми можуть нагадувати симптоми інших захворювань, а також можуть широко варіюватися індивідуально від людини, інформує Ukr.Media.

    Вовчак є аутоімунним захворюванням, яким страждають близько 5 мільйонів осіб у всьому світі. Аутоімунне захворювання — це стан, при якому імунна система організму атакує здорові органи або тканини.

    Роль імунної системи полягає у боротьбі з мікробами, вірусами і бактеріями. У людини, що страждає на вовчак, імунна система приймає здорові тканини організму через шкідливі речовини. В результаті вона викликає запальну атаку, яка супроводжується такими симптомами: шкірний висип, набряк суглобів і головні болі.

    У 2015 році вовчак привернув широку суспільну увагу, після того, як про свій діагноз розповіла Селена Гомес. А зовсім недавно про захворювання заговорили знову. У ЗМІ з’явилася інформація про те, що вовчак був виявлений у Кім Кардаш’ян. Однак, повторне обстеження спростувало ці дані і показало, що у зірки — псоріатичний артрит.

    Вовчак є хронічним захворюванням. До того ж, на сьогоднішній день від нього не існує ліків, але лікар може допомогти вам контролювати і управляти симптомами.

    Симптоми вовчака

    Захворювання може вплинути на різні частини тіла і системи організму. Симптоми вовчака можуть то слабшати, то посилюватися. Давайте зупинимося на найбільш поширених.

    Висип у вигляді метелика

    Багато людей з вовчаком помічають червоний або пурпуровий висип, який простягається від перенісся до щік у формі, що нагадує метелика. Висип може бути гладким або мати лускату або нерівну текстуру. Він також може виглядати як сонячний опік. Медичний термін для цього типу висипу — виличний висип. Проте, одного цього симптому недостатньо для постановки діагнозу, адже існують і інші стани, які можуть викликати подібний висип, а саме:

    Розацеа.
    Рожа.
    Сонячний опік.
    В деяких випадках лікар може призначити лікування з допомогою рецептурних кремів або мазей. Іноді призначаються стероїди, щоб мінімізувати запалення.

    Рани або червоні плями на шкірі

    Вовчак може викликати два основних типи пошкоджень:

    Опуклі і у формі диска плями. Вони часто з’являються на шкірі голови, обличчя та можуть залишати рубці. Плями можуть бути червоними і лускатими, але вони не викликають болю або свербіж.
    Лускаті плями або кільцеподібні виразки. Вони зазвичай з’являються на ділянках шкіри, які піддаються впливу сонця (руки, плечі і шия). Вони не викликають рубців.
    Обидва типи ураження є світлочутливими. Людям з такими ураженнями слід уникати тривалого перебування на сонці, використовувати сонцезахисні креми, носити відповідний одяг і обмежувати або уникати впливу флуоресцентного світла.

    Випадання волосся

    Вовчак може призвести до витончення або випадання волосся. Цьому може сприяти безліч факторів, зокрема:

    Дискоїдний вовчак може викликати тимчасове випадання волосся на шкірі голови або в інших областях. Якщо виразки викликають рубець, волосся можуть більше не рости.
    Сильний вовчак може викликати тимчасове випадання волосся, якщо є запалення шкіри. Волосся зазвичай відростає, коли людина починає приймати ліки.
    Деякі ліки, які лікують вовчак, також можуть викликати випадання волосся. Наприклад, деякі стероїди та імунодепресанти можуть стати причиною ламкості волосся.
    Набряк і біль у суглобах

    Одним з найбільш поширених симптомів вовчака є проблеми з суглобами. Вовчак може викликати набряк, чутливість і жорсткість суглобів. Найчастіше страждають пальці рук, ніг, зап’ястя, коліна й щиколотки.

    Холодні, сині або бліді руки/ноги

    Деякі люди, які страждають на вовчак, відчувають феномен Рейно, який впливає на кровоносні судини пальців рук, ніг, кистей або стоп.

    Феномен Рейно змушує кровоносні судини звужуватися, що робить кінцівки синіми або блідими, а також викликає поколювання, оніміння та біль. Впоратися з симптомами Рейно можна, уникаючи низьких температур, надягаючи рукавички, шкарпетки і черевики, а також використовуючи методи управління стресом (медитація і розслаблення).

    Сухі, червоні або роздратовані очі і проблеми з зором

    Вовчак може впливати на очі і область навколо них кількома способами:

    Сітківка може мати недостатнє кровопостачання, що призводить до втрати зору.
    Дискоїдний вовчак може з’явитися на повіках.
    Слізні залози можуть виробляти достатню кількість сліз, що призводить до сухості очей.
    Інші симптоми

    Інші можливі симптоми вовчака включають в себе:

    Біль у грудях при глибокому вдиху.
    Головні болі.
    Сильна втома.
    Лихоманка.
    Анемія (низький рівень еритроцитів або низький об’єм крові).
    Слабкість у м’язах.
    Синдром зап’ясткового каналу.
    Тендиніт (подразнення сухожилля).
    Проблеми з нирками.
    Проблеми з серцем.
    Види вовчака

    Лікарі розділяють вовчак на чотири типи. Ці типи мають загальні симптоми, але різні причини.

    Системний червоний вовчак є найбільш поширеною формою. Вона може вплинути на різні органи і системи організму.
    Дискоїдний червоний вовчак впливає тільки на шкіру. Може викликати дискоїдні виразки, висип у формі метелика, не провокує болі в суглобах, анемії і інших симптомів, не пов’язаних з шкірою.
    Лікарсько-індукований червоний вовчак може виникнути, коли людина приймає певні ліки за рецептом. Його симптоми схожі на симптоми системного червоного вовчака, але вони зазвичай відбуваються, коли людина припиняє приймати ліки.
    Вовчак новонароджених може виникати, коли у жінки з’являється вовчак під час вагітності, в результаті чого в її дитини виявляються симптоми, схожі на вовчанку. Антитіла можуть викликати шкірний висип, знижену кількість клітин крові або проблеми з печінкою у немовляти. Ці симптоми зазвичай минають без лікування протягом декількох місяців. У більшості людей з вовчаком народжуються здорові діти.
    Діагностика

    Для діагностики вовчака лікар повинен:

    Обговорити симптоми та історію хвороби.
    Призначити аналізи крові, щоб знайти певні антитіла і білки, перевірити кількість клітин крові і виміряти здатність до згортання.
    Призначити аналізи сечі для перевірки функції нирок.
    Призначити біопсію шкіри, нирок або обох органів.
    Немає єдиного аналізу, який може діагностувати вовчак. Лікарі повинні подивитися на результати різних тестів і детально розглянути симптоми пацієнта. Їм також може знадобитися виключити інші захворювання, які можуть викликати схожі симптоми.

    Деякі люди вибирають альтернативні методи лікування. Хоча немає ніяких переконливих доказів того, що альтернативне лікування працює, багато виявляють, що воно допомагає в боротьбі з певними симптомами. Перш ніж спробувати якесь альтернативне лікування, важливо поговорити з лікарем. Деякі з цих методів можуть заважати лікам. Крім того, не варто замінювати ліки, призначені лікарем, альтернативними методами лікування.

    При правильному лікуванні багато людей, які страждають на вовчак, можуть жити повноцінним, активним життям. Тим не менш, вкрай важливо регулярно відвідувати лікаря і дотримуватися індивідуального плану лікування, щоб уникнути серйозних ускладнень.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.