• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Повоєнна відбудова України: секретар Нацради з відновлення розповів, хто розподілятиме кошти

    Опубликовано: 2022-07-22 16:00:13

    При уряді України планується створення спеціального органу, який контролюватиме та розподілятиме кошти, що надходитимуть в Україну від інвесторів у межах реалізації Плану відновлення України. Про це під час зустрічі з представниками Американської торгової палати розповів секретар Нацради з відновлення України від наслідків війни, нардеп Данило Гетманцев, передає кореспондент УНН.

    Цитата

    «Контроль надходження і розподілення коштів. Зараз це обговорюється. Є декілька пропозицій і фактично погоджена вже концепція створення агенції в межах Кабміну, яка буде слідкувати за виконанням плану - не буде розпорядником коштів, а буде слідкувати за виконанням плану. А також платформи, до якої долучені будуть всі донори і яка буде визначати напрями використання зібраних коштів», - пояснив Гетманцев.

    Він додав, що розпорядниками коштів будуть різні інституції та особи. Наприклад, він нагадав, що Планом передбачено створення Національного банку розвитку, тобто банку, який кредитуватиме бізнес, видаючи ризикові кредити, з меншими нормативами до його діяльності. Гетманцев навів у якості моделі, що може слугувати прикладом такої фінансової установи - KfW - державний німецький банк, що почав свою роботу після Другої світової війни, і виконував приблизно такі функції, які планується покласти на Національний банк розвитку в Україні, та досі є успішною фінансовою установою.

    Цитата

    «Цей банк повинен займатися кредитуванням. І якщо ми говоримо про страхування військово-політичних ризиків, є декілька концептів від просто приватних іноземних компаній страхових, які можуть зайти на ринок, до використання можливостей MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency, член Групи Світового банку – ред.), яка також має практику, наприклад, в Ізраїлі, через трастовий фонд з урахуванням військово-політичних ризиків. І я думаю, що це будуть різні установи і відповідно різні розпорядники цих коштів», - розповів Гетманцев.

    Нагадаємо

    План відновлення України розрахований на 10 років та потребує загального фінансування обсягом орієнтовно 750 млрд доларів. Очікується, що за час реалізації Плану буде впровадження щонайменше 850 проектів у різних сферах життя країни. Ці проекти спрямовані не просто на відбудову зруйнованої інфраструктури, а на впровадження передових технологій та високих стандартів соціально-економічного життя.

    Варвара Крат

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.