• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Шкода для здоров’я: найбільш непотрібні каші для організму

    Опубликовано: 2022-07-22 13:08:11

    Будь-який дієтолог порадить вам включити каші у своє меню, але з застереженням, що від деяких з них краще відмовитися.

    Всі ми з дитинства чули про користь каш. Але чи насправді крупи зобов’язані бути основою здорового раціону? Будь-який дієтолог обов’язково порадить вам включити каші у своє меню, але з обов’язковим застереженням, що від деяких з них таки краще відмовитися. Отже, які ж крупи не мають ніякої користі?

    Манна крупа

    Всім відома манна каша, якою пригощали нас бабусі і мами, запевняючи, що вона неймовірно корисна. Але насправді ніякої цінності в ній зовсім немає. У радянську епоху манну кашу в обов’язковому порядку давали на сніданок у дитячих садках, лікарнях, таборах, санаторіях… Вважалося, що дітям вона корисна, адже є висококалорійною і поживною стравою. Але останнім часом фахівці засумнівалися в її користі, інформує Ukr.Media.

    Річ у тому, що манна крупа виробляється з внутрішнього шару зерна пшениці і не містить грубої клітковини. Крім того, в ній дуже мало вітамінів і мінералів, а співвідношення незамінних амінокислот (триптофану, лізину і метіоніну) не цілком збалансовано. В сутності вона складається лише з чистого крохмалю і невеликої кількості білка. Також, оскільки манка багата простими вуглеводами, вона сприяє ожирінню, протипоказана хворим на цукровий діабет і тим, хто страждає різними шлунково-кишковими розладами. Нешкідливою можна вважати хіба що манну крупу, виготовлену з твердої пшениці.

    Рис шліфований

    Прихильники здорового харчування поважають рис (правда, воліють вони бурий білому). Але його не можна назвати корисним. Ця крупа вкрай бідна на вміст вітамінів, клітковини і інших корисних речовин. Крім того, у рису досить високий глікемічний індекс — 50-70. Рисові каші ефективні хіба що для короткострокових дієт.

    Вівсянка

    Мова, звичайно, йде не про вівсяну крупу, в якій міститься маса корисних речовин. Ми говоримо про каші швидкого приготування, якими часто її замінюють. Безумовно, залити вміст пакетика водою, залишити на кілька хвилин і отримати швидкий сніданок дуже зручно. Але при цьому такий прийом їжі корисним ніяк не назвеш.

    В такій каші міститься багато штучних ароматизаторів і підсолоджувачів, а ось цінних поживних компонентів і клітковини зовсім немає. Регулярне вживання вівсянки швидкого приготування може спровокувати зайву вагу, а також розвиток серцево-судинних захворювань і навіть діабету.

    Зараз у продажу є і мюслі — вівсяні пластівці упереміш з різними фруктами, сухофруктами, ягодами і горіхами. Їх дуже зручно готувати, але вони не містять ніяких цінних компонентів. Зате калорійність у вівсянки з цукром дуже висока.

    Якщо хочете оздоровитися — їжте не пластівці швидкого приготування, а звичайний, зварений на воді геркулес. Також дуже корисні гречана і перлова каші, які містять безліч життєво важливих речовин.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.