Китайські вчені довели, що кисломолочні продукти відновлюють печінку після вживання алкоголю.
Китайські вчені на чолі з Юхуа Ваном (Yuhua Wang) з Цзиліньського сільськогосподарського університету під час експериментів на мишах встановили, що лактобактерії Lactobacillus rhamnosus здатні відновлювати пошкодження печінки, пов’язані з тривалим споживанням алкоголю, інформує Ukr.Media.
Великий термін є однією з основних причин хронічних захворювань печінки, таких як жирова хвороба печінки (стеатоз, цироз і рак печінки).
Лактобактерії містяться в багатьох кисломолочних продуктах, таких як йогурт, кефір, ряжанка, кисле молоко, сир, сметана, сири м’яких сортів. Вони також входять до складу пробіотиків, що регулюють склад кишкової мікробіоти й підвищують імунітет.
Як проводили дослідження
У дослідженні миші споживали алкоголь протягом восьми тижнів і протягом останніх двох тижнів отримували гранули з лактобактеріями в різних дозах (низькій, середній та високий) разом з дієтою з високим вмістом жирів.
Результати показали, що після восьми тижнів хронічного споживання алкоголю у мишей зменшилася кількість лактобактерій і біфідобактерій, підвищився pH кишечника (знизилася кислотність) і спостерігалося надмірне зростання патогенних бактерій.
Введення гранул сприяло відновленню мікрофлори кишечника, зменшувало накопичення жиру і знижувало ступінь запалення в печінці. Вчені відзначили, що лактобактерії усувають алкогольний дисбактеріоз, зменшують накопичення жиру в печінці та її запалення.
Автори сподіваються, що їх відкриття допоможе створенню нових препаратів для лікування хвороб печінки.
e-news.com.ua