• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дієтолог Світлана Фус дала декілька порад стосовно овочів і фруктів

    Опубликовано: 2022-06-21 20:48:28

    Що таке порція овочів і фруктів і скільки ж взагалі таких порцій повинно бути на день.

    У порадах стосовно здорового харчування часто зустрічається рекомендація вживати щодня овочі і фрукти в певній кількості порцій. Поняття «порція» може внести плутанину. Скільки це — миска салату або відерце, наприклад, слив? Дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Facebook розповіла, що означає порція овочів і фруктів

    Як зазначила дієтолог, насправді порція виражається в конкретних кількостях — зазвичай близько 80 — 100 г їстівних частин овочів або фруктів, інформує Ukr.Media.

    Ось приклади порцій:

    1 частина середнього розміру фрукта / овоча: наприклад, яблуко, банан / великий помідор або середня морква,
    2 мандарини або ½ грейпфрута,
    0,5 склянки дрібних ягід, наприклад, чорниці,
    0,5 склянки нарізаних свіжих або приготовлених овочів / фруктів або 0,5 склянки горошку,
    1 стакан — для свіжих салатів та інших листових овочів; листові овочі після термічної обробки розраховують так само, як і інші приготовані овочі (тобто 1 порція = 0,5 склянки)
    Скільки порцій ми повинні їсти?

    Звичайно, ви чули думку «5 порцій овочів і фруктів в день» (мається на увазі 3 порції овочів і 2 порції фруктів). Така кількість близько 400 -500 г овочів фруктів і ягід — це необхідна мінімальна норма для середнього дорослої людини в день. Що стосується картоплі, вона в ці 400 г не входить. Для неї інші норми.

    Останні рекомендації американського управління з харчових продуктів і ліків кажуть, що 500-650 грамів овочів і 200 грамів фруктів на добу — це нормально. Тобто 700 г овочів і фруктів для дорослої людини в день.

    Фус звернула увагу на те, що має значення кількість порцій, з’їдених протягом дня, а не частота споживання. Іншими словами: 5 порцій не означає, що необхідно споживати їх в 5-ти різних стравах. Можна необхідних 5 порцій з’їсти і за 3-4 прийоми їжі.

    Рекомендованими є рослинні продукти під час кожного прийому їжі, і додавати їх у перекус. Не треба їсти з понеділка по понеділок тільки салат з капусти. Протягом тижня бажано використовувати більше овочів і фруктів. Це забезпечить надходження в організм оптимальної кількості корисних речовин.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.