Щоб звести до мінімуму розвиток серцево-судинних захворювань, необхідно відмовитися від червоного м’яса, напівфабрикатів, енергетиків та алкоголю.
Ризики розвитку серцево-судинних захворювань можна звести до мінімуму, якщо відмовитися від особливо шкідливої їжі. Про це кардіолог Пабло Канепа заявив іспанській газеті La Vanguardia.
За його словами, людям, які стежать за здоров’ям, важливо щодня приділяти фізичній активності 45 хвилин, відмовитися від шкідливих звичок і зробити вибір на користь середземноморської дієти, багатої фруктами, овочами, горіхами, бобовими, рибою і оливковою олією, але яка обмежує вживання м’яса.
Канепа наголосив, що особливо небезпечним для серця є червоне м’ясо.
Цей продукт містить багато насичених жирів, споживання яких варто обмежувати, віддаючи перевагу моно- і поліненасиченим жирам. Їхнім джерелом є горіхи, оливкова олія першого віджиму, насіння, авокадо, деякі види риби.
Кардіолог порадив включити в меню дієтичні види м’яса, наприклад, курятину.
Крім того, варто уникати випічки і пластівців для сніданку, а також напівфабрикатів. Така їжа багата трансжирами, які підвищують рівень «поганого» холестерину, сприяють набору ваги і підвищують ризик захворювань серця і судин, а також діабету другого типу.
Також Канепа категорично не рекомендує вживати безалкогольні енергетичні напої — крім кофеїну, в них міститься багато цукру і шкідливих добавок.
Енергетики викликають збудливий ефект на нервову систему, який, в свою чергу, може викликати проблеми із серцевим м’язом.
Корисно обмежити споживання вершків і вершкового масла, а також скоротити вживання солі, щоб уникнути ризиків, пов’язаних з високим кров’яним тиском.
За словами лікаря, необхідно відмовитися і від алкоголю, який серйозно збільшує шанси зупинки серця та інфаркту міокарда, а також пошкодження мозку.
Раніше повідомлялося, що денний сон один або два рази на тиждень може знизити ризик серцевих нападів та інсультів.
e-news.com.ua