• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Генштабі роз'яснили правовий статус іноземців у лавах ЗСУ

    Опубликовано: 2022-06-09 12:45:02

    Всі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних сил України, були прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом згідно з законом про військовий обов'язок і військову службу від 1992 року, зазначають у Генеральному штабі ЗСУ.

    Відповідно, такі особи вважаються військовослужбовцями ЗСУ, і на них, згідно з положеннями Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року і Додаткових протоколів до них 1977 року, поширюється правовий статус комбатантів.

    "Цей статус, серед іншого, наділяє таких осіб правом на поводження з ними як з військовополоненими у разі потрапляння в руки ворога", - підкреслюють в Генштабі.

    Там нагадують, що Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти, у тому числі насилля, залякування чи бездіяльність щодо військовополонених, та зобов'язують до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні. Недотримання ж відповідних норм міжнародного гуманітарного права є серйозним порушенням конвенції.

    Зазначимо, що 27 лютого, через три дні після початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну, президент Володимир Зеленський оголосив про створення підрозділу з іноземних добровольців.

    Наступного дня глава держави підписав указ про тимчасове введення з 1 березня безвізового режиму для іноземців, які бажають вступити до Міжнародного легіону, окрім громадян РФ.

    Українська влада заявляла, що в перші тижні виявили бажання воювати в лавах легіону понад 20 тисяч добровольців та ветеранів із 52 країн світу. Це переважно досвідчені бійці, які брали участь у багатьох миротворчих кампаніях у різних частинах світу. Однак про чисельність іноземців у лавах української армії і тим більше про їхні втрати за час війни на теперішній час нічого не відомо.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.