• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Що таке тихий інсульт і чому він ще небезпечніше «явного»

    Опубликовано: 2022-05-27 13:28:34

    Сьогодні навіть досить молоді люди знають, наскільки небезпечний інсульт.

    Цей стан вважається одним з лідерів серед захворювань, що загрожують інвалідністю або навіть летальним результатом. Явними його візуальними ознаками є опущення одного з куточків рота, нездатність людини рівноцінно управляти обома сторонами свого тіла (частковий параліч), а також порушення координації, мовної функції і функції ковтання. Разом з тим безліч з нас переносять так званий «тихий» інсульт і дізнаються про це лише тоді, коли на стані позначаються його наслідки, інформує Ukr.Media.

    Інсульт — це відмирання тканин головного мозку, викликане розривом або закупоркою судин, які знаходиться в ньому. В обох випадках клітини перестають отримувати необхідні поживні речовини і кисень, що вже через кілька хвилин призводить до їх смерті.

    «Тихий» інсульт небезпечний тим, що проходить або без видимих симптомів, або людина просто не пам’ятає про те, що їх відчувала. Діагностується він зазвичай випадково в ході планового обстеження. Проте багато фахівців можуть визначити людину, яка перенесла його, і без додаткових маніпуляцій. Хоча в більшості випадків потрібний скринінг головного мозку, який дозволяє виявити ступінь і тяжкість ушкоджень. До слова, відомо, що приблизно 10% людей середнього віку, перенесли тихий інсульт, навіть не підозрюючи про це.

    Підозри повинні виникнути в тому разі, якщо проблеми з пам’яттю або координацією, нехай навіть незначні, виникають раптово. Особливо, якщо до цього людина страждала від головних болів або відзначала погіршення зору.

    До інших ознак перенесеного «тихого» інсульту відносять:

    незначні болі або оніміння з одного боку обличчя;
    часті запаморочення;
    дисфункції дихання, що нагадують аритмію (неможливість віддихатися);
    проблеми, нехай і незначні, з мовою або її сприйняттям;
    незрозуміла втома;
    почуття розгубленості і дезорієнтації;
    зниження здатності до концентрації;
    часті перепади настрою;
    незначні складнощі з контролем сечовидільної системи (відсутність здатності «терпіти» позиви навіть короткий час).
    Найбільш схильні до ризику розвитку «тихого» інсульту люди, які страждають від гіпертонії, цукрового діабету, ожиріння, високого рівня холестерину в крові, стресів, миготливої аритмії, цереброваскулярної хвороби. Додатковими тригерами є малоактивний спосіб життя, куріння, вживання психотропних препаратів. Часто повторювані «тихі» інсульти чреваті втратою пам’яті, рухової і мовної функцій.

    Єдині способи убезпечити себе і запобігти як «тихий», так і «явний» інсульти — регулярно спостерігатися у лікаря і змінити свої звички:

    стежити за тиском, рівнями холестерину і цукру;
    займатися спортом;
    мінімізувати рівень стресу;
    відмовитися від шкідливих звичок, у тому числі, в їжі;
    підтримувати здорову вагу.
    Навіть один «тихий» інсульт, не кажучи вже про декілька перенесених, — серйозний удар по здоров’ю, наслідки якого можуть проявитися через значний відрізок часу. Якщо ви не впевнені, чи перенесли цей стан або щось схоже на нього, саме час обстежитися і вжити відповідних превентивних заходів.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.