• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені розкрили справжній вплив кави на організм з різних сторін

    Опубликовано: 2022-05-27 06:34:37

    Чому кава бадьорить, чи можна нею отруїтися і чи складно відмовитися від улюбленого напою.

    Давайте ж дізнаємося, як і чим проявляються ефекти напою, який продовжує тіснити чай з позицій найпопулярнішого гарячого пиття у світі, інформує Ukr.Media.

    Як діє кофеїн?

    Структура кофеїну імітує молекули аденозину, які не лише входять до складу нуклеїнових кислот, але і відіграють важливу роль в роботі мозку. Вважається, що аденозин бере участь в регуляції циклів сну і неспання: поки ми спимо, його концентрація в мозку поступово знижується, але в період неспання аденозин накопичується, викликаючи втому.

    Кофеїн конкурує з молекулами аденозину для зв’язування з рецепторами на поверхні нервових клітин. Займаючи їх місця, він послаблює гальмуючий вплив аденозину і дозволяє нейронам продовжувати активну роботу, що і робить його стимулятором. Рецептори аденозину в достатку представлені і в нирках. Зв’язуючись з ними, кофеїн викликає підвищене утворення слини і сечі, змушуючи частіше бігати в туалет.

    Що щодо побічних ефектів?

    Крім того, кофеїн ускладнює зворотне всмоктування дофаміну. Цей гормон викидається в синапси — місця з’єднання нейронів — кінцевими відростками нейронів і зв’язується рецепторами на сусідніх нейронах, впливаючи на їх роботу. Він вважається найважливішим гормоном системи внутрішнього підкріплення, викликаючи почуття задоволення. Виконавши свою роботу, молекули дофаміну поглинаються назад для повторного використання.

    Блокуючи їх всмоктування, кофеїн продовжує і підсилює ейфорію. Рівно так само діють і багато інших стимуляторів, такі як кокаїн, — хоча їх ефект незрівнянно могутніший. Але і кофеїн не такий вже й простий. На додаток до всього згаданого вище, він стимулює і викид в кров адреналіну. Цей «бойовий» гормон, своєю чергою, викликає підвищення тиску і частоту серцевих скорочень, підсилює дихання. Відчуваєте бадьорість і приємне збудження?

    Чи викликає вона звикання?

    Так: звичка до постійного підбадьорювання себе черговою порцією кави послаблює її ефекти. Це не дивно: відчуваючи брак аденозину, клітини починають виробляти все більше і більше рецепторів, щоб пов’язувати його. Як наслідок, для досягнення того ж ефекту потрібні все більші і більші дози кофеїну. З тієї ж причини в разі різкої відмови від споживання кави можна випробувати багато «принад» синдрому відміни.

    Наявні в надлишку рецептори так успішно пов’язують аденозин, що навіть нормальні концентрації цього гормону в мозку надають виражену інгібуючу дію, викликаючи сонливий і пригнічений стан, дратівливість і так далі.

    Чи можна ним отруїтися?

    Летальна доза кофеїну становить близько 150 мг на кілограм маси тіла — стільки міститься у 2-3 стандартних порціях Еспресо. Його концентрація в крові починає наростати вже через 10 хвилин і досягає максимуму приблизно через 45 хвилин після того, як ми випили каву. Ефекти кофеїну тривають 3-5 годин, проте термін його «напівжиття» в організмі становить близько шести годин: за цей термін приблизно половина кофеїну виводиться.

    Таким чином, щоб смертельно отруїтися кавою, середній людині масою 70 кг знадобиться випити більше сотні чашок Еспресо протягом декількох годин. Важко уявити, щоб кому-небудь це вдалося. До того ж, завдяки викиду адреналіну та іншим ефектам кофеїну, запаморочення і нудота проявляться набагато раніше і навряд чи дозволять досягти летальної дози.

    Але ж вона корисна?

    Кава — напій, що містить не лише кофеїн, але і сотні інших сполук, включаючи антиоксиданти. За Національним інститутом охорони здоров’я (NIH), що узагальнив спостереження за більш ніж п’ятьма мільйонами жителів США, активне споживання кави знижує ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона, діабету 2 типу та інших порушень.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.