• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На саміті ЄС пообіцяють озброювати Україну та не закликатимуть до поступок Путіну – EUObserver

    Опубликовано: 2022-05-26 14:45:03

    Заява саміту ЄС 30-31 травня буде "войовничою": лідери Євросоюзу пообіцяють Києву зброю і не закликатимуть припиняти вогонь заради переговорів із Росією. Про це повідомляє EUObserver, у розпорядженні якого опинився проєкт заяви саміту.

    Зазначається, що ЄС пообіцяє продовжувати озброювати та фінансувати Україну перед "невимовними російськими звірствами... стражданнями та руйнуваннями".

    "ЄС непохитний у своєму прагненні допомогти Україні здійснити її невід'ємне право на самооборону від російської агресії", – йдеться у документі.

    Лідери також привітають будь-які юридичні заходи щодо конфіскації російських активів та вивчення механізмів, які дозволять використовувати їх для відновлення України.

    Крім того, вони зауважать, що російський диктатор Володимир Путін намагається використати продовольство як зброю, вимагаючи від ЄС скасувати санкції в обмін на гуманітарні коридори у Чорному морі для експорту українського зерна.

    У виданні нагадали, що за даними Reuters, Італія, Угорщина та Кіпр наполягали на включенні до заяви заклику до негайного припинення вогню та переговорів із Росією. Однак цю ідею відкинули, Польща та країни Балтії чинили опір будь-яким поступкам Кремлю.

    Водночас у заяві наголошується на злочинах РФ. "Росія, Білорусь та всі винні будуть притягнуті до відповідальності за свої дії відповідно до міжнародного права", – йдеться у ній.

    Водночас у проєкті заяви нічого не сказано про затягування з шостим пакетом санкцій ЄС та блокування Угорщиною нафтового ембарго. Проте лідери планують посилити заходи щодо запобігання обходу санкцій і говорять про "швидку ліквідацію залежності Євросоюзу від російського газу, нафти та вугілля".

    У проєкті також зазначено, що ЄС "бере до уваги" заявку України на членство в Євросоюзі та повернеться до цього питання на саміті у червні.

    Марк Сировой

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.