• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чому нейтральна Швейцарія виступила проти Росії на підтримку України: промова лідера країни в Давосі

    Опубликовано: 2022-05-24 16:30:16

    "Демократія має бути сильнішою за тиранію, міжнародне право – сильніше за підкорення, закон – сильніше за владу, самовизначення – сильніше за репресії". Цими словами президент Швейцарської Конфедерації Іньяціо Кассіс розпочав главу своєї промови на економічному форумі в Давосі, присвячену стереотипам про нейтралітет його країни.

    На його думку, багато країн, повіривши в ілюзорність сталого світу, "недооцінювали власну вразливість" – і 24 лютого застало їх зненацька.

    За словами господаря форуму, ця агресивна війна Росії "цілком ігнорує все, чого досягла спільнота держав за десятиліття цивілізаційного прогресу". Саме тому, додав він, Швейцарія "рішуче засудила війну та підтримала санкції ЄС".

    Цей факт, зазначив Кассіс, "здивував багатьох". Він пояснив: "Не може бути нейтрального ставлення до грубого порушення фундаментальних цінностей, що також є нашими цінностями".

    "Бо ці цінності є втіленням свободи. Пасивність терпить порушення закону і може грати на руку агресору. Ось чому Швейцарія стоїть разом із тими країнами, які не будуть просто стояти склавши руки, коли нападають на самі основи демократії", – пояснив він.

    Кассіс додав, що "кооперативний нейтралітет" демократичного світу відповідає швейцарському розумінню нейтралітету:

    - співпрацювати як нейтральна країна, віддана зміцненню своїх власних і спільних фундаментальних цінностей;
    – співпрацювати як нейтральна країна, яка прагне забезпечити свої власні й спільні мирні зусилля;
    – співпрацювати як нейтральна країна, віддана заснованій на правилах і стабільній архітектурі безпеки, яка може виникнути лише на багатосторонньому рівні.

    Нейтралітет, наголосив він, "не означає стояти осторонь".

    "Політичним близнюком нашого нейтралітету була і залишається солідарність. Нейтралітет Швейцарії ніколи не був жорстким, він завжди розвивався, адже світ ніколи не стоїть на місці. Конфлікти та їх наслідки набувають усе більш міжнародного характеру. <...> Коли наше демократичне середовище знаходиться під загрозою і цінності, узгоджені відповідно до міжнародного права, руйнуються, Швейцарія теж опиняється під загрозою. Ми переживаємо це зараз", – сказав президент Швейцарії.

    Кассіс зазначив, що їхні можливості для дій "обмежені законом нейтралітету": Швейцарія пов'язана принципами "неучасті у війнах, міжнародної співпраці – але не членства у військових союзах, не постачань військ і зброї супротивним сторонам, відмови їм від права проходу".

    Коли ця війна закінчиться, сказав Кассіс, Швейцарія "буде готова виступити як посередник для полегшення переговорів і створення платформ, щоб вони могли відбутися".

    Евгений Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.